Знай.ua склали добірку найцікавіших

Схоже, нещодавні сутички в залі Парламенту за участі Миколи Тищенка і озвучені прем'єром ціни на тепло і гарячу воду, напряму позначилися на ініціативах нардепів. Мораторій на тарифи і "санкції" для парламентарів за лайку і кулаки в залі – це лише частина нових законопроектів, днями зареєстрованих у Верховній Раді. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Знижка на ЖКГ і мораторій на тарифи

Однією з найсвіжіших ініціатив став "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників" № 6027-1.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

"Бонуси" передбачені у разі, якщо:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

-доходи за попередні 6 місяців на одного члена сім’ї не перевищують 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Станом на сьогодні, прожитковий мінімум в Україні становить 2294 грн, а відповідно, дохід на 1 члена родини не має перевищувати 11 тис 470 грн.

Карантин в Україні, фото: unian
Карантин в Україні, фото: unian

А 29 вересня з'явився не менш цікавий законопроект № 6021-1 – "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг у період дії обмежень, спричинених COVID-19".

Та поки ознайомитись з деталями документу не вийде – станом на 15:00, текст документу на сайті ВРУ ще не додали.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Для посадовців – штрафи, для нардепів – покарання

28 вересня в Парламенті був зареєстрований законопроект № 6112 щодо посилення відповідальності за недотримання дисципліни та норм етики народними депутатами на пленарному засіданні. Ініціювала його Голова підкомітету з питань організації роботи Верховної Ради Наталія Приходько.

Згідно з положеннями документу, народним обранцям забороняється перешкоджати виступу, вживати непристойні слова та застосовувати фізичну силу.

Сутички, Тищенко і Лерос - скріншот
Сутички, Тищенко і Лерос - скріншот

Законопроект передбачає внесення змін до ст. 51 Регламенту ВРУ – гарантовану відповідальність для нардепів-порушників у вигляді позбавлення народного брати участь у 5 пленарних засіданнях.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

А днем раніше до Верховної Ради був поданий і законопроект ініційований президентом Володимиром Зеленським. Це – № 6105 "Про внесення змін до КУпАП щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України".

Володимир Зеленський, president.gov.ua
Володимир Зеленський, president.gov.ua

Він передбачає штрафи для посадовців – від 425 до 850 грн.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

"Прийняття Закону забезпечить системність, повноту, чіткість адміністративного регулювання суспільних відносин у сфері забезпечення соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів сімей таких осіб", - зазначає у Пояснювальній записці заступник Керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Кирило Тимошенко - фото khoda.gov.ua
Кирило Тимошенко - фото khoda.gov.ua

За пам'ятник комунрежиму – штраф до 10 тисяч

Ще одна ініціатива парламентарів – проект Закону № 6019-1 – передбачає доповнення КУпАП статтею № 185-14. В ній йдеться про відповідальність за відмову або перешкоджання демонтажу пам’ятників, пам’ятних знаків комуністичному тоталітарному режиму.

За порушення передбачені штрафи від 1360 до 3400 грн. А за повторне вчинення протягом року – від 3400 до 10 200 грн.

У Києві з'явився пам'ятник Леніну: Telegram Київ зараз
У Києві з'явився пам'ятник Леніну: Telegram Київ зараз

Саме таку суму сплатить порушник у разі перешкоджання демонтажу, ухилянні або відмові посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування в установленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених:

  • особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років;
  • ​політичних репресій;
  • працівникам радянських органів державної безпеки;
  • ​особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР та ін.

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали, усі ці законопроекти мають пройти розгляд у профільних Комітетах Парламенту.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Рада готує соцвиплати для "заробітчан": на руки – до 150 тисяч, хто отримає.