Для всіх українських батьків, у кого є діти шкільного віку, з'явилися важливі новини. Так, українець Богдан Макарчук склав конструктивну пропозицію щодо реформування освітньої сфери в країні. Головною його вимогою є доступність, однакова для всіх громадян.

Про це стало відомо завдяки новому зверненню громадян на офіційному порталі Президента України president.gov.ua у розділі для петицій.

Навчання у школі, кадр з відео
Навчання у школі, кадр з відео

"Положення про право на освіту містяться в багатьох документах міжнародного характеру. Зокрема, стаття 26 Загальної декларації прав людини проголошує, що кожна людина має право на освіту.

Освіта має бути безкоштовною, хоча б початкову і загальну. Початкова освіта повинна бути обов'язковою. Технічна та професійна освіта повинна бути загальнодоступною, а вища освіта повинна бути однаково доступною для всіх на основі здібностей кожного.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської особистості і збільшення поваги до прав людини і основних свобод. Освіта повинна сприяти взаєморозумінню, терпимості та дружбі між усіма народами, расовими або релігійними групами.

Батьки мають право пріоритету у виборі виду освіти для своїх малолітніх дітей. Наша держава встановлює, що статтею 53 Конституції України-кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Мета моєї петиції - реформування освітньої системи.

На жаль наші школи не мають дієвої системи заохочення та зацікавленості учнів у навчанні. Прошу, запровадити систему освіти з можливістю вільного вибору навчальних предметів (з обов'язковістю вивчення української мови). Де кожен з учнів зможе вибрати ті предмети, які потрібні будуть для майбутньої професії. Для того щоб учень зміг самостійно визначити цільові предмети, потрібно ввести предмет, який би розповідав про актуальність і важливість вибору професії.

З учнями старших класів повинні працювати фахівці різних професій з метою поглиблення знань про визначення майбутньої професії самостійно.", - пише Богдан.

Петиція Богдана Макарчука, скріншот: president.gov.ua
Петиція Богдана Макарчука, скріншот: president.gov.ua

Раніше повідомляли, українці вимагають зрівняти всі пенсії, ніяких пільг і надбавок: "Не всі доживуть".

Як повідомляв Знай.uа, українську пенсію запропонували підняти в 20 разів і прирівняти до зарплати, вище за польську.

Знай.uа писав, українці просять Володимира Зеленського збільшити виплати на дітей: мають становити 100$.