На початку року в Україні посилили відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані. Відтепер, окрім штрафу та вилучення водійського посвідчення, судді можуть конфіскувати машину. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

Вперше конфіскували авто у водія з Полтави, якого поліцейські зупинили в нетверезому стані за кермом уже втретє за рік. Таке рішення ухвалив Жовтневий районний суд міста.

«Незважаючи на застосування до нього адміністративних стягнень у виді позбавлення права керування транспортними засобами, продовжує вчиняти ідентичні протиправні дії, що вказує на високий ступінь суспільної небезпеки, а тому для припинення такої протиправної діяльності цей транспортний засіб підлягає конфіскації», — мовиться у постанові суду.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Окрім того, порушник має сплатити штраф — 51000 гривень, а за кермо зможе сісти тільки через 10 років, якщо це рішення не скасують в апеляційному суді.

Нагадаємо, що за новими правилами, якщо поліція зупиняє водія в стані алкогольного сп’яніння вперше, то він повинен сплатити штраф 17000 гривень, та буде позбавлений водійського посвідчення строком на один рік. Друге порушення карається штрафом у 34000 гривень та позбавленням права керувати авто на три роки з можливим оплатним вилученням авто.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

У разі, якщо водій втретє за рік сідає за кермо в нетверезому стані, то він має сплатити 51000 гривень штрафу, буде позбавлений водійських прав на 10 років з конфіскацією транспортного засобу, а також адмінарешт на 15 діб.

Рішення Жовтневого районного суду міста Полтави стало прецедентом, адже до цього часу більшу кількість протоколів оскаржували в суді.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Юристи і адвокати підтримують рішення полтавського суду і розраховують, що така практика допоможе навести лад на українських дорогах.

Нагадаємо, раніше "не можемо 14 км проїхати, з кожної машини - по 500 грн": на Франківщині водії самі вирішили проблему доріг

Також "Знай.uа" писав, що українським водіям повідомили про нові правила на дорогах: готуйте автомат

Як повідомляв портал "Знай.uа", інструктори автошкіл в минулому? Українець дозволили здавати на права онлайн