Зазвичай економія на їжі викликає у людей внутрішній протест, мовляв, урізання раціону завдасть шкоди нашому здоров’ю. Однак, якщо економити з розумом, то ваше самопочуття і тонус організму можуть навіть покращитися.

Безсумнівно, їжа це одна з основних витрат сімейного бюджету. Однак, варто пам'ятати, що економія на їжі – це аж ніяк не голодне життя. А скоріше – вміння розумно вести домашнє господарство. Як правильно економити читайте в добірці Ранку у Великому Місті.

Перше правило економії, це менше вживати білої випічки, булочок і печива, кексів, тортів. Натомість більше простого грубого хліба, хліба з зернами кунжуту. Випікати хліб самостійно наважиться не кожен, а от опанувати мистецтво пекти прості пироги “з нічого” з начинкою з бюджетних яблук або капусти буде дуже корисно.

Хлібзавод, скріншот: Youtube
Хлібзавод, скріншот: Youtube

Вживайте більше сезонних овочів і фруктів, заморожених овочів. Питання сезонності для овочів і фруктів – ключове. Пильно стежте за тим, що дозріває в поточний період, і підлаштовуй свій раціон під ці продукти.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Купуйте менше напівфабрикатів, копченостей чи дорогих морепродуктів, натомість віддавайте перевагу звичайному м'ясу та рибі. Все просто: купуєш м’ясо і рибу в самому початковому вигляді, а потім витрачаєш час і зусилля на те, щоб добре приготувати те й інше.

Кисломолочні продукти, WomanWay
Кисломолочні продукти, WomanWay

Купуйте менше дорогих сирів, йогуртів, а також молочних солодощів. Надавайте перевагу простому кефіру, ряжанці та кисломолочного сиру.

Відмовтеся від непотрібних для організму продуктів

Є величезна група продуктів, від яких ти можеш повністю відмовитися без найменшої шкоди для здоров’я. Ось лише частина з них:

  • Швидкоїжа всіх видів – від чипсів і попкорну до просочених жиром булок з котлетою з невпізнаним м’ясом всередині.
  • Солодкі напої в пляшках і упаковках: газована вода, квас, відновлені соки з додаванням цукру, псевдосидр і енергетики.
  • Будь-який алкоголь.
  • Готові соуси з надлишком консервантів, а також майонез.
  • М’ясні напівфабрикати: ковбаси, сосиски, копчені рулети, пельмені.
  • Інші напівфабрикати: заморожені млинчики та піци, рибні палички; зручна, але не особливо здорова їжа з малою концентрацією корисних елементів.
  • Псевдо їжа для дозвілля: сухарики, снеки, кукурудзяні палички, крекери.
  • Ненатуральні солодощі: цукерки, печиво, вафлі, торти та солодка випічка.

Як економити на їжі?

Підсумуємо, щоб економити на їжі потрібно просто не купувати багато продуктів. Беріть рівно стільки, скільки зможете з'їсти, щоб не довелося нічого викидати. Перед походом у супермаркет, обов'язково складайте список продуктів, аби не купити нічого зайвого. Купуй продукти з тривалим терміном зберігання невеликими гуртовими партіями.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Навчіться порівнювати ціни у магазинах, щоб купувати той самий товар, але за меншою ціною. Не забувайте зіставляти вартість і вагу продукту. Обов'язково перевіряйте термін придатності.

Не купуй продукти в щільній упаковці – будь-яка упаковка коштує грошей. І чим щільніша упаковка, тим дорожче вартість продукту. Також забудьте про напівфабрикати, взагалі мінімально купуйте оброблені продукти. Намагайтеся більше готувати вдома, це набагато корисніше, а також ви зможете зекономити.

Супермаркет, кадр з відео
Супермаркет, кадр з відео

Обов'язково ведіть облік витрат на продукти, так ви знатимете скільки витратили і на що. При цьому не забувайте користуватися дисконтними картами.

Такі ось нехитрі способи економії на харчових продуктах дозволяють не тільки раціонально витрачати свої гроші, але і трохи їх заощадити та відкласти.

Нагадаємо, що соняшникова олія знову подорожчає для українців: експерти назвали причини. В Україні і так соняшникова олія продається дорожче, ніж у багатьох країнах Європи і це не межа.

Як повідомляв портал Знай, клієнтка "Сільпо" закотила скандал, щоб не надягати маску: "Опудало жирне". Клієнтка "Сільпо" закотила скандал через маску

Також Знай писав, середня зарплата українців перевищила 500 доларів: в яких областях платять від 20 тис. грн. Середня зарплата в Україні зросла до рекордного максимуму