Українцям показали підрахунки держбюджету на 2022 рік.

21 вересня народні депутати розглядатимуть проект бюджету на майбутній рік, і він має всі шанси бути затвердженим у першому читанні. Але, як відомо, в процесі голосування можуть вноситися певні зміни.

Але вже зараз можна розгледіти, хто буде в фаворитах і отримає щедре фінансування від держави в 2022 році. В Мінфіні розповіли, на чому акцентувала свою увагу влада.

За словами експертів, в уряду буде кілька "залізних" приводів грунтовно перекроїти проект бюджету до другого читання. По-перше, нинішня його редакція версталася на застарілих макропоказниках і розробники бюджету не врахували поточні інфляційні тренди.

"Зокрема, в основі бюджету-2022 закладено прогноз ВВП на рівні 5,37 трлн грн. У той же час прогноз НБУ за липень говорить, що валовий продукт наступного року буде, як мінімум, на 100 млрд грн більше - 5,49 трлн грн", - зазначає в коментарі до документа проект CASE Україна "Ціна держави". А це означає, що надходження від основних податків зараз сильно занижені.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

показники, фото з Мінфіну

По-друге, в проекті головного фінансового кошторису країни на майбутній рік не враховані 30 млрд. Фінальну версію цього законопроекту також планується розглянути на поточному сесійному тижні.

Головні бенефіціари:

- залізнична інфраструктура (плюс 6,1 млрд грн),
- аеропорти (5,1 млрд грн)
- велике будівництво та медицина (4 млрд грн)
- спортивні об'єкти (4 млрд грн).

І, звичайно, у фінальному варіанті бюджету - 2022 з'являться традиційні депутатські "хотілки" (в більшості своїй — витрати на регіональні інфраструктурні проекти).

Голосування у Верховній Раді, скріншот з відео
Голосування у Верховній Раді, скріншот з відео

Наступного року Уряд планує зібрати до бюджету 1267,4 млрд грн, що на 160 млрд або 14,4% більше планів на поточний рік. Структура бюджетних доходів залишилася практично незмінною.
Так, збори податку на доходи фізосіб повинні в майбутньому році вирости на 24%, чому сприятиме подальше зростання зарплатної мінімалки.

А ось витрати, навпаки, можуть виявитися набагато вище запланованих. Потенційно небезпечна для виконання бюджету ситуація пов'язана з прожитковим мінімумом. Згідно з планами Мінфіну, наступного року цей показник (для працездатних осіб) до кінця року має зрости до 2684 грн.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Фінансування офісу президента наступного року планується зменшити майже на 15%, утримання депутатів має обійтися платникам податків майже на 8% дешевше. А ось витрати на уряд зростуть майже на 7%.

Натомість значне збільшення видатків на силовиків та суддів вже стало звичним:

- Офіс Генпрокурора - плюс 2 млрд (+майже 18%)
- СБУ - плюс 1 млрд (+7%)
- Державна судова адміністрація - плюс 2,1 млрд (+7%).

В цілому видатки заплановані на рівні 1441 млрд грн або плюс 100 млрд (+7,4%) до початкових планів на цей рік.

Наступного року видатки на соцзабезпечення зростуть до 320,1 млрд грн (плюс 7 млрд). Велика частка витрат - трансферти Пенсійному фонду - 200,6 млрд грн.

Витрати на медицина наступного року мають зрости на 14,4% — з 169,3 млрд грн передбачених на цей рік, до 193,67 млрд грн.

Витрати на освіта планується збільшити на 11,7% — зі 154,07 млрд грн до 172,09 млрд грн.

Наступного року продовжиться активне шляхове будівництво. На це буде витрачено понад 68 млрд грн або 4,7% всіх видатків бюджету.

Втім, намальована Мінфіном загальна картина бюджету виглядає досить оптимістично: доходи ростуть швидше витрат, бюджетний дефіцит скорочується — з 5,5% ВВП в цьому році відразу до 3,5% ВВП в наступному.

Люди на вулиці, фото з pxhere
Люди на вулиці, фото з pxhere

Нагадаємо, в Раді вакциновано менше половини депутатів: як будуть "карати" інших

Як повідомляв Знай.uа, опалення і гаряча вода подорожчають на 70%: кого з українців торкнеться шалене зростання тарифів

Також портал Знай.uа писав, що українцям дозволять залишати дітей в магазинах і громадських місцях: "Зручно, безкоштовно"