У Міністерстві юстиції України розповіли, які є нюанси при продажу та купівлі транспортних засобів. Що потрібно знати кожному українцю.

Новий пост розмістили на офіційному акаунті міністерства в соціальній мережі Facebook, де регулярно дають важливі поради українцям.

Купівля автомобіля завжди дуже серйозний крок, до якого потрібно дуже ретельно підготуватися і вивчити всі нюанси. На жаль, мало громадянам бачать різницю між купівлею транспортного засобу, а також передачею прав на нього за дорученням. Часто всі хочуть зробити більш швидко і дешево.

Стаття 317 Цивільного кодексу України встановлює, що тільки власнику належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Є кілька способів придбання автомобіля: через автосалон, з рук, і за дорученням.

1. Безпечним способом придбання транспортного засобу є покупка нового автомобіля в автосалоні. Така процедура обов'язково супроводжується укладенням договору купівлі-продажу та його подальшим підписанням. Варто уважно подивитися і прочитати договір і звернути увагу на наступні пункти:

  • Термін поставки транспортного засобу;
  • Умови, пов'язані з авансовою виплатою;
  • Точна модифікація і комплектація автомобіля.

2. При покупці б/в автомобіля потрібно укласти спеціальний договір у нотаріуса, який перевірить всю документацію. Перед підписанням договору також потрібно ознайомитися з вмістом.

Купівля автомобіля, фото: скріншот з відео
Купівля автомобіля, фото: скріншот з відео

Повністю ваш договір буде завершено після того, як будуть внесені дані про нового власника в спеціальний реєстр.

3. Купівля автомобіля за дорученням. Якщо ви купили транспортний засіб отримавши на руки тільки технічний паспорт або довіреність, то повинні розуміти, що право на володіння залишається у попереднього власника.

Негативні наслідки можуть в цьому випадку бути у обох сторін таких відносин, а саме:

  • Довіреність може бути відкликана в будь-який момент;
  • Дія довіреності припиняється у разі смерті довірителя і в цьому випадку спадкоємці можуть пред'явити вимоги щодо транспортного засобу;
  • Власник автомобіля може продати транспортний засіб іншій особі і т. п.

Автомобіль / скріншот з відео
Автомобіль / скріншот з відео

Нагадаємо, як отримати пенсію, якщо у вас немає трудового стажу і книжки: інструкція від Пенсійного фонду

Як повідомляв Знай.ua українцям пояснили, як збільшити пенсію вдвічі: "Дієвий рецепт успішних країн"

Знай.ua писав, повернули 3,5 мільйона гривень: десятки українців "вибили" затриману зарплату, кому пощастило найбільше.