Вчених Приазовського національного парку схвилювало збільшення кількості рапанів в Азовській акваторії. Вони вважають, що ця проблема стоїть куди більш гостро, ніж навала медуз.

РІА Мелітополь отримав коментар у директора Національного парку Дмитра Воловика, який висловив свою стурбованість ситуацією: "Медуз бачать всі, а рапани на глибині і їх не видно. Вони збільшуються такими ж обсягами, як медузи і харчуються скафаркою (черепашка), мідіями. Це хижак. Їх у нас дуже багато. І в якості загрози для біоти особисто я бачу рапана, а не медузу. Медузи йдуть і приходять. На зиму вимерзають. А рапани зимують. І, думаю, що через пару років Азовське море зіткнеться саме з проблемою їх навали, якщо не розвинути промисловий вилов"

Рапани в Азовському морі, фото з вільних джерел
Рапани в Азовському морі, фото з вільних джерел

Рапан-це хижий молюск, який давно вже схвилював екологів країни. Вони харчуються молюсками, і є прямою загрозою для їх популяції. Цей морський хижак добре адаптується до змін температури і складу води, а так само має високу плодючість, що веде до їх швидкого поширення практично в будь-якому морському середовищі.

В Азовському морі у рапани немає природного ворога-морської зірки, так як Азовське море недостатньо Солоне для комфортного проживання цих безхребетних. Найближчим часом очікується зменшення кількості двостулкових молюсків, та інших місцевих мешканців, якими харчується рапан, і збільшення популяції морського хижака. Якщо не налагодиться промисловий вилов цього виду, то Азовське море може зіткнуться з різким зменшенням кількості місцевої фауни, аж до катастрофічної ситуації.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Нагадаємо, пляжі Криму вкрилися тоннами медуз – не краще, ніж у Кирилівці

Як повідомляв портал "Знай.ua", туристи влаштували епічну бійку через медуз: "Випускайте Кракена!"

Також "Знай.ua" писав, що туристи показали "скляне" море в Кирилівці – у такому небезпечно купатися