З липня 2021 року на внутрішньому ринку фіксується зниження цін та уповільнення темпів їх зростання на більшість харчових продуктів.

Згідно з даними Держстату, у серпні проти липня цього року подешевшали овочі борщового набору (від 4,5% на капусту та до 40,8% на моркву), пшоно ̶ на 2,4%, олія соняшникова – 2%, крупа вівсяна ̶ на 1,5%, крупи гречані ̶ на 1,3%, борошно пшеничне, птиця – до 1%. Також нормалізувалася ціна на цукор. Про це повідомляється на сайті Міністерства економіки України.

Зазначається, що Уряд веде постійний діалог з виробниками, торговими мережами для пошуку інструментів, які дають змогу уникати можливого дефіциту та, як наслідок, зростання роздрібних цін.

Ціни на продукти, кадр з відео
Ціни на продукти, кадр з відео

Крім того, у Міністерстві пояснили, що зростання цін на вітчизняному продовольчому ринку, яке спостерігалося у першій половині цього року, спричинили чинники як внутрішнього, так і зовнішнього характеру, які почали формуватися ще у 2020 році.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Першою причиною називають найбільше за останнє десятиліття падіння виробництва у вітчизняному аграрному секторі, яке склало понад 10 %. Пояснюється, що внаслідок несприятливих погодних умов аграрії недобрали 12,2% врожаю пшениці, 14,9% – насіння соняшника, 10,3% – цукрових буряків. Через це зросла собівартість продукції.

Аграрний сектор, скріншот: YouTube
Аграрний сектор, скріншот: YouTube

Також значну роль у зростанні цін відіграло збільшення витратності виробництва у зв'язку з високим ціновим тиском з боку ринку енергоносіїв. За даними Світового банку середня ціна на природний газ на європейському ринку за серпень підвищилася на 23,8 %.

Додається, що за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у серпні 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін склало 127,4 пункту у порівнянні з 95,8 пункту роком раніше, тобто зростання становить 32,9%. А індекс цін ФАО на зерно за вказаний період підвищився на 31,1%, олії рослинні - на 67,9%, цукор – на 48,1%.

Ціни на продукти, кадр з відео
Ціни на продукти, кадр з відео

Нагадаємо, українські безхатьки отримали шанс на нове життя: відмили, похвалили - ще й гроші дають. Людей повертають у соціум і навчають розпоряджатися грошима

Як повідомляв портал "Знай.ua", кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку. Хто не отримає субсидію в опалювальному сезоні

Також "Знай.ua" в Україні цукор подорожчав на 91,2%, а олія - на 75,6%: як змінилися в ціні інші популярні продукти. Ціни на цукор та соняшникову олію за рік злетіли майже вдвічі - Держстат