Пожежі в гуртожитках виникають в Україні досить часто. Головною причиною цьому є стара та зношена проводка, яка не витримує навантажень.

Найсвіжіший випадок займання в гуртожитку стався в Умані. На щастя, обійшлося без жертв, постраждало семеро студентів. Частина з них опинилася в полоні через ґрати на вікнах, які довелося зрізати рятувальникам.

Пожежна безпека в гуртожитках, фото: скриншот з Ютубу

Пожежа в студентській будівлі нагадала про проблеми, які притаманні майже всім гуртожиткам в Україні.

Журналісти телеканалу 1+1 вирішили проінспектували один зі столичних гуртожитків, щоб з'ясувати, наскільки там безпечно.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Перша людина, яка має відреагувати на пожежу, - це вахтерка. В її кімнаті репортери знайшли екстрену сигнальну кнопку, яка сповіщає у разі потреби про небезпеку.

Пожежна безпека в гуртожитках, фото: скриншот з Ютубу

Не менш важливо слідкувати за евакуаційними виходами, адже за правилами вони мають бути цілодобово відчиненими. Проте в гуртожитку, який перевіряли журналісти, їх закривають на ніч.

У рятувальній службі зазначили, що евакуаційні виходи мають відкриватись зсередини без ключа.

Пожежна безпека в гуртожитках, фото: скриншот з Ютубу

Крім того, на кожному поверсі мають знаходитись план евакуації та засоби гасіння.

Експерти кажуть, найчастіше в гуртожитках спалахує через електрику. Будівлі зводили 40-50 років тому, проводку з того часу не міняли. Та й розрахована вона на набагато менші навантаження ніж тепер.

Часткове вирішення проблеми - це сертифіковані автомати, які вимикають лінію, де сталося замикання, або ж повна заміна дротів на нові. Але найефективніше вибудовувати пожежну безпеку комплексно, запевняють експерти.

Повністю виключити ймовірність пожежі неможливо, навіть із сучасними системами попередження та пожежогасіння, зазначають фахівці цієї галузі. Але завдання усіх адміністрацій - максимально мінімізувати цю ймовірність.

Нагадаємо, раніше студенти київського вишу показали, в яких умовах змушені жити за свої ж гроші: "Таргани – це ще не проблема".

Як повідомляв портал "Знай.ua", гуртожиток спробував заселити майже тисячу студентів за один день: діти простояли у черзі 15 годин.

Також "Знай.ua" писав, що до студентів на пари в університет "увірвалися" крилаті гості: ще й кров п'ють.