В Україні рекордно підскочили ціни на соняшникову олію – на цілих 80%. Якщо раніше літр можна було купити в середньому за 20 гривень, то зараз той же обсяг буде коштувати 40 гривень і більше. У сюжеті "Фактів ICTV" розповіли, чому так сталося і чи чекати українцям чергового подорожчання.

Експерти кажуть, що така тенденція дивно спостерігається тільки в Україні. Адже в Європі ціни на рослинну олію, навпаки, тільки знизилися. Це при тому, що Україна – серед найбільших експортерів соняшникової олії у світі, того року продали майже сім мільйонів тонн.

На питання про причини подорожчання великі виробники промовчали, а дрібні поскаржилися на високі закупівельні ціни на соняшник.

Експерт Олег Пендзін впевнений, що повинен втрутитися Антимонопольний комітет – адже у виграші від ситуації опинилися великі виробники з власними полями.

«У світі українське масло продається в середньому на 30% дешевше", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ще одна проблема-насіння для посіву. Україна сіє закордонне насіння, яке в три рази дорожче вітчизняних, і вимагає багато гербіцидів.

Разом з тим, експорт масла дає 11% виручки України – це зарплати, інвестиції, впевнені експерти.

"І це тільки в Україні, спекулянти. Всім аграріям потрібно заборонити покупку ГМО-насіння, яке вони купують", "Велика частина масла йде на експорт, остача залишається. Ось і такі ціни", "Це Україна, владі по барабану, кому необхідно, вже занесли відкат, навіть якщо ціну знизять, свої мільярди вони вже поимели», «чому кажуть "ми заробили"??? Або мені не передали мою частку, або так говорити не можна», "У Миколаєві термінал "Евері" цілодобово працює!!!Океани висококласного масла витікають з країни!!!", "Українське масло в Польщі дешевше ніж в Україні, немає в країні регулятора, одні хапужники», - пишуть люди в коментарях до відео.

Нагадаємо, що в Україні подорожчає хліб слідом за соняшниковою олією і яйцями.

Як повідомляв портал " Знай.ua, з вересня вся молочка подорожчає на 5-7%: фермери б'ють на сполох, які ціни чекають українців восени.

Також " Знай.ua " писав, Що може дозволити собі українець: як змінилися ціни за 30 років.