Зміни клімату загрожують не тільки зникненню зими в наших широтах, а й зменшенню видів рослин на Землі. У тому числі і в Україні. Деякі рослини можуть цвісти і два рази в рік, а деякі така зміна клімату можуть взагалі не пережити.

Як може змінитися рослинний світ через потепління, запитали у кандидата біологічних наук Миколи Шумика в ефірі «Сніданку з 1+1».

На думку спеціаліста, рослинний світ України встигне пристосуватися до кліматичних змін, як робив це багато разів раніше.

«Я не був би такий категоричний, тому що рослини в своєму еволюційному розвитку, а він тривав біля 200 мільйонів років, вони на своєму шляху бачили дуже багато змін на землі. Але є доля правди… От якщо по ботанічному саду треба розділити рослини на дві групи – є аборигенні, місцеві види, які виникли і еволюціонували у нас, і є завезені з інших регіонів. От зараз у Києві їх дуже багато – таке враження, що все озеленення перемістилося з інших регіонів світу. Ці рослини вже потрапили в інші умови. Вони цікаво поводяться – вони розгублені деякою мірою. Тому можна побачити повторне цвітіння магнолії, рододендронів», - розповів Шумик.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

На питання «Чи зможуть українці двічі збирати урожай овочів і фруктів?», Шумик відповів, що це скоріше залежить від технологій, ніж від кліматичних умов. Однак існує справжня загроза рослинам – це посушливі періоди тривалістю понад місяць.

«По аборигенних, місцевих видах я б не сказав, що кліматичні зміни їх вже торкнулися. Думаю, що банани ми точно не будемо вирощувати у відкритому грунті, але багато технологічних сільськогосподарських культур – на своїх грядках можна й двічі збирати. На рослини більше діє людський чинник, ніж кліматичні зміни. Більше впливає посуха, ніж клімат. Для тих самих беріз, ялин, туї сухість повітря – найбільш шкідлива для рослин», - наголосив біолог.

Нагадаємо, що українці можуть більше не побачити снігу: що буде з погодою через 20 років

Як повідомляв портал Знай.uа, у світі кардинально зміниться клімат: що буде з Україною

Також портал Знай.uа писав, для людства найближчі п'ять років стануть найспекотнішими за весь період спостереження