Повернутись до школи після літніх канікул – не просто. Діти відвикають від розпорядку дня, важче прокидаються та можуть гірше себе почувати.

Як швидко та без стресу адаптувати школяра, розповіла телевізійний психолог та кандидат психологічних наук Олена Любченко. Фахівець дала 7 порад для батьків, передає "Освіторія Медіа".

Режиму сну

Під час довгих канікул діти швидко забувають про розпорядок дня. Повертаючись до шкільного режиму, психолог радить нормалізувати режим сну. Батькам варто врахувати, що дітям до 12 років рекомендовано спати від 8-ми до 10-ти годин. Учням старших класів буде достатньо 8-ми годин.

Олена Любченко наголошує, якщо у перші дні після канікул дитина погано почувається вранці, є млявою та роздратованою, варто дозволити їй спати довше та не "пресувати" ранніми підйомами. Наступного дня, наприклад, запропонувати лягти на декілька годин раніше. За словами психолога, повертатись до режиму потрібно поступово.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

1 вересня в школах України, скріншот з YouTube

Спорт та прогулянки

Також діти можуть відчувати млявість через дефіцит фізичної активності. Сприяє цьому тривале проведення часу вдома з гаджетами, чи пасивний відпочинок перед телевізором. Фахівець радить не нехтувати спортом, відвідувати уроки фізкультури та займатись руханками на перервах. Також батькам варто гуляти з дітьми на свіжому повітрі протягом дня та пів години перед сном.

Соціалізація та спілкування

Стимулом повернутися до школи можуть стати зустрічі з друзями, вважає психолог. Батькам не варто перейматися, якщо дитина приділятиме цьому надмірну увагу – їй необхідно задовольнити потребу у спілкуванні. Згодом баланс навчання та розваг має нормалізуватись.

1 вересня в школі України, скриншот з YouTube

Харчування

Для здоров'я та хорошого самопочуття важливо правильно харчуватись. Олена Любченко рекомендує слідкувати, що їсть дитина під час навчання, а краще – давати корисні перекуси їй з дому.

Погані оцінки

Психолог не радить сварити школярів за погані оцінки, адже протягом довгих канікул дитина забуває матеріал. Хвилюватися з цього приводу не слід.

"Краще порадійте за дитину: значить, вона дійсно добре відпочила", – вважає зіркова психологиня.

1 вересня в школах України, скріншот з YouTube

Карта тижня

Складіть дитині розклад на день та тиждень. Краще припіднести його у форматі забави та розмістити на видному місці. Крім шкільних занять впишіть туди гуртки та розваги. Школярі, зазвичай, зацікавлено сприймають розклад та дотримуються його.

Приємні стимули

Аби дитина хотіла повернутись до школи, знайдіть для неї мотивацію. Стимулом може стати нова канцелярія – яскраві зошити, цікаві ручки, для старшачків – модний одяг.

Як повідомляв портал "Знай.ua", назвали головні тренди в одязі до шкільної лінійки.