Влада планує впроваджувати другий рівень пенсійної реформи в Україні. Детальніше про це розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський у програмі «Суть подій» з блогером Любов'ю Завальнюк.

Як стверджує експерт, влада і лякає суспільство, і готує його до того, що буде запроваджувати накопичувальну систему пенсій. «Але насправді пенсії будуть, питання в тому, який буде їх розмір», - підкреслює він.

Павловський зазначає, що зараз лобіюється законопроєкт, вигідний страховим і керівним компаніям, а також інвест-банкірам. «Владі хочеться прокрутити ще й пенсійні гроші, забравши їх з солідарної системи Пенсійного фонду й частину цих накопичень віддати в управління інвест-банкірам», - пояснює гість програми.

Водночас він акцентує на ризиках, адже про гарантії збереження накопичень у лобістських законопроєктах не йдеться. «Такі піраміди ми переживали вже в кінці 90-х років, тим більше що є негативний досвід наших східноєвропейських сусідів таких як Польща, Угорщина, Чехія», - зауважує Павловський. Він розповідає, що у Східній Європі накопичувальну пенсійну систему вже запроваджували, але пізніше вирішили її заморозити.

Також, каже експерт, міжнародні фінансові компанії застерігають Україну від поспішного запровадження накопичувальної системи пенсії. Як розповідає Павловський, вони вказують на ситуацію війни, економічну кризу і загальний спад економіки України: у такому разі це дійсно може бути фінансова піраміда.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гість програми зазначає, що міжнародні фінансові експерти також виставляють умови, коли дійсно можна запроваджувати накопичувальну систему пенсій: «Економіка має сталий розвиток і зростає хоча б на 7-8% ВВП щороку. Коли є суттєве зростання заробітних плат».

Як повідомляв Знай, Павловський розповів про отримання права комунальними структурами відключати боржників від газопостачання та електрики.

Також Знай писав про те, що Павловський розповів про зростання цін та тарифів у новому опалювальному сезоні.