З кожним роком рівень українських зарплат зростає, але як і раніше залишається одним з найнижчих в Європі.

За даними Державної служби статистики, середня реальна зарплата в Україні в червні 2021 року зросла на 5,8% порівняно з травнем. Це рекорд за всю історію країни. Найвищі зарплати - в Києві, де в середньому вони становлять 14 679 гривень, найнижчі - в Кіровоградській області розміром в 11 497 гривень. У річному обчисленні реальна зарплата зросла на 12,9% порівняно з червнем 2020-го.

"Але, незважаючи на удаване солідне зростання, зарплати в Україні залишаються одними з найнижчих в Європі, відрізняючись в рази від показників багатьох країн нашого континенту. До того ж на тлі зростаючої інфляції і, відповідно, цінників в магазинах, українці явно не відчувають надбавки в своїх гаманцях." - написали в "УНІАН"

Зарплата, фото Korrespondent
Зарплата, фото Korrespondent

Як повідомив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, низький рівень зарплат в Україні є головною причиною трудової міграції наших співвітчизників.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Коли ми говоримо про те, що українці їдуть на заробітки, цьому є просте пояснення. По зарплатах Україна дуже сильно відстає. Цифри по середній зарплаті станом на кінець минулого - початок цього року. Білорусь - 561 дол., Росія - 744 дол., Латвія - 1102 дол., Естонія - 1700 дол., Польща - 1465 дол., Україна - 525 дол. Це відповідь на питання, чому українці їдуть", - заявив експерт.

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування для українців - "Покоління незалежності: цінності та мотивації", за даними якого, третина українців хотіли б працювати за кордоном. Основними причинами, чому хочуть працювати за кордоном, респонденти вибрали більш високу зарплату (71 відсоток) і кращі умови життя (57 відсотків). Ще по 20 відсотків обрали найкращі умови праці та можливості самореалізації.

За щомісячними звітами Держстату про зростання середньої заробітної плати українців, дійсно можна помітити досить скромні темпи зростання в порівнянні з багатьма іншими країнами. За 30 років незалежності нашій країні вдалося подвоїти розмір економіки. При цьому в сусідній Польщі за цей же період ВВП виріс майже в 7 разів. Розмір польських зарплат і кількість працюючих там українців красномовно відображають цей факт.

"При цьому українська влада стурбована зростанням мінімальної заробітної плати. Зараз вона становить 6000 гривень, і, згідно затвердженої парламентом бюджетної декларації, з 1 січня 2022 року вона буде збільшена до 6500 гривень. Далі також передбачено її зростання: з 1 жовтня 2022 року мінімалка передбачена на рівні 6700 гривень; з 1 січня 2023 року - 7176 гривень; з 1 січня 2024 року - 7665 гривень" - повідомляють в "УНІАН".

Зростати, за прогнозами уряду, зафіксованими в декларації, буде і середньомісячна зарплата: з нинішніх 15 тисяч гривень до 19 тисяч у 2024 році.

Українці також стурбовані фінансовим питанням і його зростанням своїх зарплат, фахівці дають декілька рекомендацій: стежити за тенденціями на ринку праці, підвищувати власну кваліфікацію, а також не боятися говорити з роботодавцем про перегляд рівня зарплати, що нерідко радять HR-фахівці.

Молодим українцям при виборі майбутньої спеціалізації варто орієнтуватися на перспективні професії, знання і навички, які будуть затребувані в 21 столітті.

Минимальная зарплата, Главком
Минимальная зарплата, Главком

Варто нагадати, що Україна в минулому році виявилася світовим лідером зі зростання мінімальних зарплат, показник збільшився на 27 відсотків і досяг 171 долара на місяць. Експерти орієнтувалися на чисті зарплати, тобто суму, яку працівник отримує після сплати податків.

Нагадаємо, українців ткнули носом у мільярдні борги держави: будуть онуки розплачуватися

Як повідомляв Знай.uа, довідки про зарплату і свідоцтва родичів: в яких випадках дружина може отримати пенсію чоловіка

Також портал Знай.uа писав, що "200 гривень за прийом": розлючені українці спіймали на гарячому "рекетира" в халаті