Українцям розповіли історію чоловіка, який отримував пенсію через "Ощадбанк" аж до смерті. Однак, синові відмовили у видачі останніх коштів, так як батько не встиг її забрати.

Про це повідомили на сторінці "Пенсійного кур'єра" в соціальній мережі Facebook, де регулярно повідомляють про всі новини, які стосуються виплат. Також, там регулярно відповідають на питання, які хвилюють українців, і ось якраз такий випадок.

Українець пише, що його батько щомісяця отримував виплати через Ощадбанк, однак, 18 липня він помер, і не встиг отримати пенсію за той місяць. Син розповідає, що звернувся в управління Пенсійного фонду стосовно виплати недоотриманих грошей, але, йому відмовили.

У експертів він запитав, чи правомірно це.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Згідно з частиною першою ст.52 Закону сума пенсії, яка належала Пенсіонеру і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по Місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживають разом з ним на день смерті. Зокрема, це стосується непрацездатних членів сім'ї, зазначених у частині другій ст.36 Закону, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером або не проживали" - сказано в повідомленні.

Є кілька громадян, які можуть це зробити: чоловік/дружина, батьки з інвалідністю, або якщо вони досягли передбаченого пенсійного віку. Також, діти, які народилися до 10 місяців після того, як годувальник помер. Які не досягли 18-річного віку.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

Звернутися за виплатою суми пенсії загиблого пенсіонера потрібно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Тепер повернемося до випадку, який описав українець.

Між уповноваженим банком та одержувачем пенсії та допомоги полягає договір, одержувачу видається платіжна карта. Згідно з п.13 зазначеного Порядку у разі надходження до уповноваженого банку відомостей про смерть одержувача пенсії банк зобов'язаний припинити зарахування коштів на поточний рахунок з місяця, наступного за місяцем смерті одержувача.

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео

Пенсіонер помер після того, як пенсійні гроші були зараховані на його рахунок, тому, правових підстав на повернення коштів немає.

"Кошти, зараховані на рахунок батька, в тому числі пенсію за липень, можна отримати в порядку спадкування банківського вкладу" - сказано в повідомленні.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Нагадавши, що в Україні знову дозволили відключати комунальні послуги за борги: дали всього 30 днів.

Як повідомляв Знай.ua, українцям в "червоних зонах" пообіцяли підтримку під час карантину: хто отримає субсидії на комуналку.

Знай.ua писав, пенсіонерам пообіцяли надбавку в 400 гривень: кому пощастить.