В Україні, за даними Держстату, за підсумками липня 2021 року інфляція прискорилася з 9,5% до 10,2% - такого стрибка фахівці не фіксували з 2018 року. Проте тиск цін на "кишені" українців виявився куди більшим.

Найходовіші товари та послуги подорожчали в кілька разів. Наприклад, цукор за останній рік зріс у ціні на рекордні 83,5%, соняшникова олія — на 79%, яйця - на 33%, газ — на 164,5%. Що ж буде з цінами найближчим часом, розповіли журналісти одного з українських видань.

Скрін, відео YouTube магазин
Скрін, відео YouTube магазин

Що дорожчатиме з вересня

У переліку товарів, які, швидше за все, дорожчатимуть з осені, чимало продуктових позицій.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Хлібзавод, скріншот: Youtube
Хлібзавод, скріншот: Youtube

Хліб: плюс 1,5% щомісяця

Хліб і далі зростатиме в ціні - приблизно на 1,5% на місяць, — такий прогноз зробив глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Ця тенденція збережеться, мінімум, найближчі півроку, а то й довше. І це незважаючи на те, що в цьому сезоні Україна збере рекордний урожай зерна — понад 70 млн тонн. Валовий збір зернових вже майже на 15% більше, ніж минулого року, а страда ще йде.

За даними Держстату, хліб - у списку лідерів по подорожчанню в 2021 році. У порівнянні з липнем минулого року, він виріс в ціні на 13,9%, а з початку цього року — на 9,3%.

Але з вересня, як кажуть експерти, цінники вийдуть на новий виток. Головна причина подорожчання-зростання тарифів на електроенергію для підприємств. Хлібозаводи обладнані електропечами, які не відрізняються високою енергоефективністю. Тому платіжки там зашкалюють.

М'ясо, фото: Unian
М'ясо, фото: Unian

М'ясо: плюс 5-10%

Восени мають намір підвищити ціни і тваринники. Очікується, що м'ясо — від курятини до яловичини — подорожчає, мінімум, на 5-10%. Розгін цінників вже почався. У липні м'ясо великої рогатої худоби та курятина подорожчали, порівняно з попереднім місяцем, на 3%.

Причини - та ж комуналка (у тваринництві використовується багато води та електроенергії) і корму.

курячі яйця, скріншот з відео
курячі яйця, скріншот з відео

Яйця: плюс 30-35%

З тієї ж причини - дорога Комуналка і корми — можуть подорожчати яйця. Цього року ціни на них зашкалюють, хоча в останні місяці були "знижки" - яйця подешевшали з 36-38 гривень до 28-30 гривень. Але з осені, як вважає аналітик компанії Esperio Ян Кароль, цінники можуть знову повернутися до квітневого рівня до 38 гривень за десяток.

АЗС, кадр з відео
АЗС, кадр з відео

Автомобільне паливо: плюс 17% на газ

Це літо виявилося "спекотним" для водіїв. Цінники на автомобільний газ різко злетіли і вже піднялися вище 17 гривень за літр, а на деяких заправках наближаються до 18 гривень. За словами власника мережі АЗС Prime Дмитра Левушкіна, цінники можуть розігнатися до рекордних позначок в 19-20 гривень за літр.

Податок на нерухомість, кадр з відео
Податок на нерухомість, кадр з відео

Нерухомість: плюс 10%

Квартири і будинки в Україні вже дорожчають. Незважаючи на те, що літо традиційно вважається мертвим сезоном, в цьому році на ринку спостерігається небувала активність, а цінники на житло вже пішли вгору.

Як розповіла керівник агентства Best&Seller Ірина Луханіна, ціни на житло на вторинці в Києві зросли приблизно на 10-15%, а деякі найбільш ліквідні квартири подорожчали ще більше.

Раніше повідомляли, в Україні підвищать мінімальну зарплату до 7 700 гривень: міністр Сергій Марченко назвав терміни.

Як повідомляв Знай.uа, нардепи "розгромили" схвалений Кабміном план держбюджету-2024: копійчана пенсія, божевільний борг і мізер на армію.

Знай.uа писав, киянка заборгувала за комуналку і ледь не посивіла, отримавши нові платіжки: нарахували штраф.