Керівник Центру макроекономічного моделювання KSE Юрій Шоломицький повідомив, що київська школа економіки (KSE) повідомила про свої прогнози, стосовно інфляції та зростання курсу валют.

KSE погіршила очікування зростання ВВП в 2021 році до 3,6% в порівнянні з 4,7% в Квітневому прогнозі і поліпшила прогноз зростання ВВП на 2022 рік - 4,4% в порівнянні з 2,7%, в 2023 році – на 3,5%, А також прогнозував зміну курсу долара.

Згідно з прогнозом, цього року економіка України зросте на 3,6%. Зазначається, що високий урожай і сприятливі умови торгівлі сприятимуть швидшому виходу з кризи, проте затягування з вакцинацією буде стримувати повернення до звичної роботи інших секторів економіки. Зовнішній попит поза сировинними товарами залишається нижче звичного рівня, тому також буде охолоджувати економічну активність.

Юрій Шоломицький, фото з КШЕ

Згідно з базовим сценарієм, в 2023 році зростання економіки склало 3,5% ВВП, прогнозує KSE.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Її експерти також очікують, що до кінця поточного року інфляція становитиме 8%, а потім до середини 2022-го знизиться до 5% частково через відновлення світових цін, а також завдяки стримуючій монетарній політиці НБУ. При цьому в кінці 2022 року інфляція складе 4,3%, уточнив Шоломицький.

Обмінний курс на кінець поточного року очікується на рівні 28,2 грн/дол., після чого щорічно знецінюватиметься темпами не вище 3%. Згідно з прогнозом КШЕ, в кінці 2022 року курс складе 28,9 грн/дол., а до кінця 2023 року складе 30 грн/дол.

"Стабілізація цін у наступні роки разом зі стримуючими діями Національного банку сприятимуть тому, що інфляція знизиться і до кінця 2022 року досягне 4,3%, все ще в діапазоні НБУ, таргетованому 5%+/-1 в.п. циклічні коливання залишать інфляцію на рівні 5,2% в 2023 році", - зазначив Шоломицький.

за даними Держстату економіка України зросла
за даними Держстату економіка України зросла

За його словами, основне допущення базового сценарію прогнозу - отримання в $2,7 млрд від МВФ за рахунок розподілу спеціальних прав запозичення на суму, еквівалентну $650 млрд, для допомоги у відновленні світової економіки, яка постраждала в результаті пандемії коронавірусу.

Нагадаємо, цукор, масло і хліб: що буде з цінами на продукти в Україні восени

Як повідомляв Знай.uа, газ подорожчав на 175%, а масло і цукор - майже на 100%: українцям показали, як змінилися ціни всього за рік

Також портал Знай.uа писав, що українцям виставили платіжки з додатковими сумами: "Плюс 3% річних"