Екс-міністр фінансів України Ігор Уманський розповів, що відбувається з цінами на соняшникову олію і чому вони так стрімко зростають.

Про це він написав на у своєму Telegram.

Ціни на олію, кадр з відео
Ціни на олію, кадр з відео

"Вирішив взяти найпростіший, але показовий індикатор економічних успіхів нинішньої влади - холодильник - і перевірити чи залишилася «епоха бідності» в минулому. Ми торкнемося соняшникової олії. Варто відразу зазначити, що Україна-найбільший експортер соняшникової олії в світі. За останній рік ми поставили за кордон 381 тисячу тонн продукту», - написав Уманський.

За його словами, ціни на олію зросли ще на початку 2021 року з 30 гривень за пляшку до 70 гривень, в середньому. Колишній міністр розповів, що в наступні півроку уряд не реагував. В цей час вартість соняшникової олії наблизилася до ціни оливкової.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

У серпні в уряді анонсували, що вартість масла впаде до кінця місяця. Уманський пояснює це тим, що змінилися ціни на світовому ринку. Екс-міністр підкреслив, що світові ціни приходять в Україну з величезним запізненням. Світові ціни масла за липень впали на 10%, при цьому в Україні зафіксували падіння на 1,3%. Політик розповів, що ціни в Україні набагато вищі, ніж у тих країнах, куди наша держава соняшникову олію експортує.

Соняшникова олія. Фото: Латифундист.
Соняшникова олія. Фото: Латифундист.
Соняшникова олія. Фото: Латифундист.

Уманський нагадав, що соняшникова олія виступає важливим компонентом при виробництві різних харчових продуктів. Його використовують постачальники їжі, працівники шкільних їдалень, кафе і ресторанів. Звідси колишній міністр зробив висновок, що ціна на олію впливає на показники інфляції в Україні.

Нагадавши, як змінилися ціни за 30 років

Як повідомляв портал " Знай.ІА", українцям продали салат зі слимаками

Також " Знай.ІА " писав, що в Україні подорожчає хліб слідом за соняшниковою олією