У льодовиках Гренландії стався перший задокументований дощ, зафіксований з 1950 року, коли почалися постійні спостереження за погодою.

Про це повідомляє CNN.

За даними видання, дощ випав через те, що температура на зазначеній території піднялася вище нуля. Градусник долав цю позначку всього тричі за десять років. Дощу відразу ж присвоїли статус екстремального. На крижану поверхню одномоментно випали сім мільярдів тонн води.

У Національному центрі даних про сніг і ожеледицю США підтвердили, що це найсильніші опади з моменту перших спостережень. При цьому, обсяг втраченої маси льоду в сім разів перевищив норму для даної пори року.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За словами Теда Скамбоса, старшого наукового співробітника Національного центру даних про сніг і ожеледицю Університету Колорадо, подія свідчить, що на території Гренландії швидко потеплішає.

"Те, що відбувається, — це не просто тепле десятиліття або два в умовах мінливого клімату. Це безпрецедентно", - зазначив Скамбос.

У найбільш високій точці на льодовому щиті Гренландії розташована американська наукова станція Summit. Там вчені спостерігають за змінами льодового покриву і арктичної погодою. Станція діє цілий рік. У ній ведуть спостереження за екстремальними змінами починаючи з 1989 року.

Більшість "безпрецедентних" дощів випали на території від узбережжя Гренландії на південному сході до станції Summit.

Офіцер програми Бюро полярних програм Національного наукового фонду Дженніфер Мерсер заявила, що через дощову погоду операції, що проводяться на станції Summit потрібно буде переглянути.

Нагадаємо, що окупований Сімферополь поплив через потужні зливи

Як повідомляв портал " Знай.ІА", Леся Нікітюк потрапила під" обстріл " прямо в машині

Також " Знай.ІА " писав, що українські села накрила негода