Через кілька місяців розгляду урядом можливості збільшення тарифу на електроенергію, Кабінет міністрів прийняв рішення знизити ціни на електропостачання для деяких українців.

Кабміном було зафіксовано ціну на електроенергію для індивідуальних побутових споживачів у розмірі 1,44 грн/кВт-год у разі, якщо місячний обсяг споживання не перевищує 250кВт в період з 1 жовтня 2021 року до 30 Квітня 2022 року. Таку норму уряд закріпив у постанові Кабміну №859 від 11 серпня 2021 року Про внесення змін до постанови №483 від 5 червня 2019 року Про покладання спеціальних зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення.

Для побутових споживачів з обсягом споживання понад 250 кВт-год/місяць зберігається ціна минулого тарифу — 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг споживання.

Кабмін - фото РБК-Україна
Кабмін - фото РБК-Україна

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Такий же тариф уряд зберіг для колективних побутових споживачів. Вартість у розмірі 1,68 грн/кВт-год оплачуватимуть гуртожитки, які розраховуються за електроенергію за загальним лічильником в якості фізичної особи для власних потреб. Під цей тариф не потрапляють колективні споживачі у професійній та господарській сферах.

Також в тарифі враховані витрати багатоквартирних житлових будинків і гуртожитків на технічні цілі і освітлення дворів, сходів і номерних знаків. Сюди ж внесли дачні, дачно-будівельні та гаражно-будівельні кооперативи, садові товариства, кооперативи по роботі насосів і освітлення територій.

Попередній тариф зберігається і для юросіб-власників або балансоутримувачів майна за умови, що електроенергія використовується для забезпечення побутових потреб внутрішньо переміщених осіб та на комунально-побутові потреби релігійних організацій.

Власникам двозонного лічильника в особі індивідуальних і колективних споживачів, а також гуртожиткам, оплата тарифу в нічний час з 23:00 до 7:00 складе половину вартості.

Тризонний лічильник забезпечує оплату 1,5 частини тарифу в період з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00; 0,4 — в нічний час з 23:00 до 7:00. Решта часу доби оплачується за фіксованим тарифом.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, який презентував проект постанови, зниження тарифу посилить захист побутових споживачів і забезпечить з 1 жовтня 2021 року фінансову модель спецзобов'язань щодо забезпечення населення електроенергією (ПСО).

"Цим ми знижуємо тариф для 80% побутових споживачів: для них він складе 1,44 грн / кВт-год. ця можливість досягається через впровадження нової моделі ПСО, яка вводиться вперше і передбачає посилення ролі держави через державні генкомпанії, зокрема "Енергоатом" і "Укргідроенерго», які стають ключовими її учасниками", - прокоментував міністр.

Нагадаємо, що в Україні очікується енергетична криза під час опалювального сезону.

Як раніше повідомлялося у Знай.ua, ТЕС продовжують збільшувати запаси вугілля.

Знай.ua писав, ціни на електроенергію в Іспанії за рік виросли більше ніж в 3 рази.