На 421 народного депутата в Україні припадає 4188 помічників, 3130 з яких працюють на громадських засадах, і 1058 за трудовими договорами. Найбільше допомоги потребують "Слуги народу", а найменше"Голос".

Такі дані на своєму сайті наводить рух "Чесно", який займається залученням громадян до боротьби з політичною корупцією та контролю влади. Якщо врахувати кількість нардепів у партії, то "Батьківщина" випередила всіх, адже там на 1 депутата припадає аж 14 асистентів.

Як зазначається, питання зарплати помічників нардепів у цьому контексті не завжди вирішальне. А все тому, що фонд на помічників у нардепа обмежений. Проте спецстатус помічника, згідно із законом, дає низку суттєвих привілеїв.

Голосування у Верховній Раді, скріншот з відео
Голосування у Верховній Раді, скріншот з відео

"Корочка" помічника, наприклад, дає право безперешкодно проходити до низки державних органів і установ, тюрем та інших спецзакладів, відвідувати засідання місцевих органів влади, безоплатно користуватися інформаційними базами даних, телекомунікаційними мережами Ради та органів місцевого самоврядування тощо.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Якщо рахувати кількість помічників у середньому на одного нардепа, то найбільше їх у фракції "Батьківщини" - 14, ОПЗЖ - 13, а також у групи "Довіра". Найменша кількість помічників на одного нардепа — восьмеро — у фракції "Голос".

Помічники у депутатів, chesno.org
Помічники у депутатів, chesno.org

Помічники у депутатів, chesno.org
Помічники у депутатів, chesno.org

Помічники у депутатів, chesno.org
Помічники у депутатів, chesno.org

Нагадаємо, колишній мер крав капусту і цибулю з чужого городу: впіймали на грядці. Чоловіка впіймали просто на городі

Як повідомляв портал "Знай.ua", клієнтка "Сільпо" закотила скандал, щоб не вдягати маску: "Опудало жирне". Клієнтка "Сільпо" закотила скандал через маску

Також "Знай.ua" писав, середня зарплата українців перевищила 500 доларів: у яких областях платять від 20 тис. грн. Середня зарплата в Україні зросла до рекордного максимуму