Для українців, які в найближчі кілька місяців або тижнів планували провести відпустку за кордоном, є важливі новини. Відомо, що 124 країни світу відкрили кордони для українських туристів станом на 6 серпня.
Минулого року в цей час були відкриті Єгипет, Туреччина, Чорногорія та Албанія, зараз же до списоку увійшли Греція, Іспанія, Грузія, Куба і т. д. всього з середини липня відкрилося 26 європейських країн. У тому числі і Великобританія.
Однак з перетином кордонів не все так просто і легко, як може здатися. Про це детально пише Галина Остаповець для порталу Novyny.live.

COVID-паспорти, карантин - Фото AP Abdeljalil Bounhar.jpg
COVID-паспорти, карантин - Фото AP Abdeljalil Bounhar.jpg

Авіа можуть відмовляти в посадці пасажиру без тесту
Перше, що важливо-без негативних ПЛР-тестів або тестів на антиген (зроблених за 48-72 години до в'їзду - ред.), а також сертифікатів про вакцинацію, в більшості відкритих країн світу в даний час не потрапити. Ось, власне, карта світу, де відображено умови в'їзду українців у кожній з них.
Умови в'їзду, скріншот: novyny.live
Умови в'їзду, скріншот: novyny.live
Чи можна українцям перетинати внутрішньоєвропейські кордони?
Можна. Зараз країни Європи відкриті один для одного, паспортний контроль, який вводили під час хвиль коронавірусу, немає. Однак перед посадкою обов'язково потрібно мати або негативний тест на коронавірус або сертифікат про вакцинацію препаратами, схвалені Європейським агентством лікарських засобів ЕМА. це: Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca.

COVID-паспорти - фото mintrans.news
COVID-паспорти - фото mintrans.news

Як довго буде відкритий Євросоюз?
З середини липня, після звіту Єврокомісії з безпеки України з епідеміологічної точки зору, для наших туристів відкрилися практично всі європейські країни. Виняток - хіба що Чехія і Польща. Джерело в українському МЗС уточнило, що над позитивним рішенням з боку поляків зараз активно працюють українські дипломати.
Для вакцинованих осіб частина країн залишиться відкритою?
В українському МЗС не виключають: якщо цифри щодо захворюваності серйозно підуть вгору, Україні можуть виключити зі списку ЄС з безпеки з точки зору епідеміології. Це буде рекомендація, так само як і включення в цей список (як це було в середині липня - ред.). Окремі країни приймати рішення самостійно.