Шахтар на ім'я Іван, який переїхав з окупованого Донецьку, вже понад два роки не отримує пенсію за покійну матір. Зараз він проживає у Покровську.

Чоловік переїхав з Донецьку одразу після початку війни на сході України. Він також хотіва забрати мати у Покровськ, але та відмовилась, і єдине, що вдалося - це вивезти її на підконтрольні території для переоформлення пенсії.

Виплата пенсії припинилася, коли мати не змогла виїжджати для проходження ідентифікації, а в 2019 році жінка померла. Єдине, що залишилося в спадок чоловікові - це пенсія, яку жінці не виплачували з січня 2014 по вересень 2019 року, сума якрої складає 288 048 гривень.

Проте у свідоцтві, яке надав Пенсійний фонд, сума пенсії вказана майже половину менше половини вказаної суми - 190 890 гривень. Шахтар подав скаргу до пенсійного фонду, але той йому відмовив на підставі статті 46 Закону України "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування".

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Він звернувся до адвокатки Валентини Каспрій, яка заявила, що пенсійний фонд невірно застосовує норми статті.

"На жаль, ми дуже часто зустрічаємо такі випадки. Однак, не варто засмучуватись, треба одразу звертатись до суду для відновлення своїх прав. Відповідно до статті 52 Закону України, пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї. Тобто, для того, щоб члену сім'ї померлого отримати недотриману пенсію, необхідно протягом шестимісячного строку звернутись до нотаріуса із заявою про вступ у спадщину," - каже адвокатка.

Нагадаємо, міністр соцполітики Марина Лазебна розповіла про субсидії під час карантину на осінь.

Також в Україні підвищать прожитковий мінімум і скоротять зарплати.

А тут можна дізнатися, коли українки зможуть вийти на пенсію.