Українці, які відпочивають на узбережжі Азовського моря, переконалися на своєму гіркому досвіді, що у воді дуже багато медуз. Слова про те, що ситуація схожа на справжню навалу, не такі вже й гучні. Насправді, воно не вщухає і зараз, в останні дні липня.

В середині місяця їх було багато в районі Бердянської затоки, Генічеська, тепер медузи розплодилися вже по всьому Азовському узбережжю. Туристи кажуть, їх тисячі, через що іноді неможливо не тільки зайти у воду, а й пройтися по пляжу.

Про це детально пише портал novyny.live.

Медузи в Азовському морі, скріншот: YouTube
Медузи в Азовському морі, скріншот: YouTube

Відпочиваючі та херсонські журналісти пишуть, що тепер медуз так багато, що їх доводиться вантажити лопатами на трактор і вивозити з пляжів. Далі їх начебто утилізують на малосольних грунтах, щоб стабілізувати рівень солоності і кислотності грунту.

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Медузи в Азовському морі, скріншот: YouTube
Медузи в Азовському морі, скріншот: YouTube

Так минулого тижня робили з півсотні жителів Генічеського гірки і працівників бази відпочинку "Арабатська стрілка". Перед цим таким же методом медуз збирали в селі Урзуф Донецької області. А жителі Бердянська та Кирилівки Запорізької області взялися використовувати проти медуз бар'єрні сітки.

"Медузи заполонили всю прибережну територію пляжів Мангушської громади. В Азовському морі вони були завжди, але в останні роки, через зміну природних процесів, їх кількість значно зросла", - уточнили в Національному природному парку "Меотида".

За словами еколога Олександра Соколенка, нашестя медуз-це періодичне явище, яке з'являється, а потім зникає. Крім цього їх масове розмноження провокує солоність води. І якщо стоїть довготривала спека, як зараз, солоність морської води тільки підвищується. Але якщо Азовське море опрісниться, наприклад через Довготривалі дощі, медуз стане менше.

За словами Соколенка, зникнуть, але тільки тоді, коли похолодає сама вода в Азовському морі. Пік їх розмноження припадає на теплу пору року - коли море прогрівається до +28 градусів.

"Як тільки вода стане прохолодніше-медуз стане менше, але тоді вже і людей не буде. Ось в Одесі їх немає через низьку температуру води і течії. А Азовське море мілке, максимальна глибина 14 метрів. Це ідеальні умови для розмноження медуз", - уточнив Соколенко.

Раніше повідомляли, ціле місто заполонила небезпечна колюча рослина, що викликає тривожні симптоми.

Як повідомляв Знай.uа, обіцяли 9 тисяч гривень, а видали менше половини: українець викрив недобросовісних роботодавців.

Знай.uа писав, власники турбаз на Світязі зливають нечистоти в неіснуючу каналізацію - "Це не я, це сусідка".