Ощадбанк опинився в центрі уваги після скарги пенсіонера на блокування всіх коштів на його пенсійному рахунку. Клієнт установи зазначив, що відповідно до закону блокувати мають лише частину пенсійних виплат, однак його рахунок був заблокований повністю.

Після цього на офіційній сторінці Ощадбанку у Facebook з’явилось роз’яснення. Представники фінустанови повідомили, що немає окремої категорії "пенсійний рахунок". Кошти, які надходять від Пенсійного фонду України, не мають спеціального призначення. Це означає, що на них може бути накладено арешт за виконавчим провадженням у повному обсязі.

Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела
Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела

"Пенсійний рахунок не є спеціалізованим, тому арешт може накладатися на всі кошти, що на ньому знаходяться. Якщо банк отримує постанову про арешт від виконавчої служби, ми зобов'язані повністю блокувати доступ до рахунку. Лише після отримання рішення про зняття арешту з боку відповідних органів рахунок буде розблокований", — підкреслили в Ощадбанку.

Це пояснення стало несподіванкою для багатьох клієнтів. Люди часто вважають, що їхні пенсійні рахунки мають певні привілеї або захищені від арешту. Насправді ж, з точки зору банківської системи, це звичайні рахунки, до яких застосовуються ті ж правові норми, що й до інших.

Популярні новини зараз
Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Отже, важливо пам'ятати, що в разі виконавчого провадження навіть пенсійні кошти можуть бути повністю заблоковані. Єдиним варіантом для розблокування рахунку залишається отримання відповідної постанови про зняття арешту.

Нагадаємо, пенсія під загрозою: як зміняться правила з 2025 року

Також, пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк встановлює божевільний кредитний ліміт: як від нього позбутися