Під час повномасштабної війни багато українців опинилися в складних умовах, що призвело до накопичення боргів за житлово-комунальні послуги. Втрата стабільного доходу або вимушене переселення стали для багатьох причинами виникнення таких боргів. Водночас, питання сплати за комунальні послуги не зникло, і це створює ризики для тих, хто має заборгованість. Але чи можуть ці борги призвести до втрати житла?

Відповідно до Конституції України, жодну людину не можна примусово позбавити житла без судового рішення. Це означає, що комунальні підприємства, ЖЕКи чи інші організації не мають права самостійно виселяти мешканців або блокувати доступ до їхньої оселі. Проте, на практиці, якщо борги за послуги перевищують певну суму, комунальні служби можуть припинити надання послуг (електрика, вода, газ), але це також відбувається за законом і зі встановленою процедурою попередження мешканців.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Якщо борги накопичуються, стягнення заборгованості відбувається через суд. Органи, які займаються цим процесом, можуть ухвалити рішення про арешт майна або коштів на банківських рахунках боржника. Однак, блокування доступу до житла чи його конфіскація не відбуваються автоматично. Примусове відчуження житла можливе тільки тоді, коли інших джерел для погашення боргу немає. Це може статися після судового рішення та передачі справи до виконавчої служби.

Стаття 109 Житлового кодексу України чітко регулює підстави для примусового виселення, і борги за комунальні послуги не є однією з таких підстав. Єдиний виняток — якщо житло належить державі або комунальній громаді (службове житло) і мешканець не сплачує орендну плату чи комунальні послуги. Але навіть у таких випадках виселення відбувається лише через суд.

Популярні новини зараз
"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Якщо заборгованість не погашається і суд приймає відповідне рішення, справа може дійти до виконавчого провадження. Це передбачає можливість конфіскації майна або арешту банківських рахунків. Квартира чи будинок можуть бути відчужені тільки в тому випадку, якщо немає інших способів погасити борг. При цьому, якщо житло є єдиним місцем проживання боржника, його можуть продати тільки за умови, що сума боргу перевищує 160 000 грн (20 мінімальних зарплат).

Нагадаємо, платіжки за тепло прийдуть інші: як зміняться тарифи з 1 жовтня

Раніше ми розповідали, що за комуналку заплатите лише половину: кому допоможуть заощадити на послугах ЖКГ

Також, українці зможуть заощадити на платіжках за газ: "Нафтогаз" розповів про нововведення