Різні свята в Україні важко уявити без салатів "Олів'є" та "Крабов'я", а до них потрібна консервація.

Наприклад, у крабові всі ми додаємо консервовану кукурудзу і якраз на рахунок цього прийшли досить сумні новини. Так, до Нового року ще далеко, але всі ми зараз їмо варену кукурудзу в качанах, а як виявилось, закупівельні ціни на кукурудзу в Україні зростають на прогнозах щодо скорочення врожаю та дефіциту пропозицій.

Консервована кукурудза, кадр з відео
Консервована кукурудза, кадр з відео

Грудневі ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Чикаго в понеділок впали до найнижчого з 2020 р рівня, але з того часу виросли на 3,8% до 161,7 $/т (+1,5% за місяць) на прогнозах спеки у США та можливого зменшення урожаю в Україні, Аргентині та Бразилії.

За даними Reuters, в Аргентині в поточному сезоні фермери зменшать площі під кукурудзою на користь сої, якою буде засіяно найбільшу за останні 10 років площу. Відмова від вирощування кукурудзи пояснюється тим, що урожай 2023/24 постраждав від чуми комах листоїду, тоді як поточні прогнози дощів сприятливіші для посівів сої, ніж кукурудзи.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Мобілізованим оголосили важливе нововведення Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману
Показати ще

Суха та спекотна погода в Бразилії затримує сівбу кукурудзи першого урожаю та сої, що пізніше затримає і сівбу кукурудзи другого урожаю. У серпні країна експортувала 6,063 млн т кукурудзи, що на 35,25% поступається відповідному показнику 2023 р та є найнижчим показником серпня, починаючи з 2020 р, та другим найнижчим показником останніх 6 років.

Кукурудза. Фото: скрін youtube
Кукурудза. Фото: скрін youtube

В Україні з 4 млн га або 2% площ зібрано 457,5 тис т кукурудзи з урожайністю 5,7 т/га. Закупівельні ціни на кукурудзу за тиждень виросли на 5 $/т до 175-180 $/т або 8100-8300 грн/т з доставкою до портів Чорного моря.

За даними Держмитниці, у 2024/25 МР (станом на 4 вересня) Україна експортувала 2,288 млн т кукурудзи (2,16 млн т за такий же період торік), але у серпні темпи експорту знизилися на тлі дуже низьких запасів старого урожаю.

На початку сезону трейдери підтримуватимуть закупівельні ціни на кукурудзу на високому рівні, щоб придбати потрібні обсяги, але пізніше попит на українську кукурудзу може знизитися по мірі посилення конкуренції з дешевшим американським зерном.

Нагадаємо, що ціни на продукти в Україні досягли рекордів: кілограм сметани коштує як вечеря у ресторані.

Раніше ми повідомляли, що може бути дефіцит: чому не вистачить свіжих овочів та фруктів.