Перший тиждень вересня на валютному ринку пройшов у режимі легких "гойдалок". Курс долара стрибав, але без різких рухів. Втім, експерти вже попереджають: скоро на нас можуть чекати неприємні сюрпризи.

Долар минулого тижня спочатку подорожчав, але ненабагато, повідомляє ТСН. У вівторок, 3 вересня, максимальна ціна продажу становила 41,53 грн/долар, а до неділі опустилася до 41,40 грн/долар. Тобто долар навіть трохи подешевшав. Щодо купівлі, то тут курс коливався в межах 40,88-41,03 грн/долар.

З євро справи простіші – він майже не рухався. Різниця в курсі була близько 5 копійок.

Курс долара
Курс долара

На чорному ринку курс долара теж підскакував до 41,45 грн. у вівторок, а потім поступово падав до 41,30 грн. А от євро там трохи подорожчав.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Нацбанк із 3 по 5 вересня трохи опустив гривню, але до вихідних почав знову її зміцнювати. Офіційний курс на понеділок, 9 вересня, зафіксувався на рівні 41,02 грн/долар, що трохи краще, ніж було.

Економісти кажуть, що поки що причин для різкого падіння гривні немає – резерви Нацбанку тримаються, попит на валюту серед населення впав, а допомога від Заходу продовжує надходити.

Курс долара
Курс долара

Що чекати від валютного ринку цього тижня?

Зараз на ринку спостерігається так звана динамічна стабільність. Це означає, що навіть незначні зміни можуть вплинути на курс валют. Експерти кажуть, що МВФ може вимагати девальвацію гривні до 50 грн за долар, щоб збільшити обсяг іноземної допомоги. Але поки що це не станеться, хоча тиск на гривню відчуватиметься.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин запропонував два сценарії:

  1. За базовим, НБУ триматиме курс долара в межах 41-41,75 грн.
  2. За песимістичним, гривня може девальвуватися до 42 грн за долар, але, ймовірно, курс не перетне цю позначку до кінця року.

Обмін валют, скріншот: YouTube
Обмін валют, скріншот: YouTube

Що робити із валютою?

Експерти кажуть, що зараз добрий час для покупки готівкової валюти. Олег Пензін вважає, що гривня до кінця року може послабшати до 42,5-42,7 грн за долар, тому гривневі депозити та ОВДП поки що виглядають вигіднішими. Якщо ваші депозити скоро закінчуються, можливо, варто купити валюту, поки її ціна не зросла.

Загалом продавати валюту без крайньої необхідності не рекомендується.

Нагадаємо, як почати відкладати, навіть якщо здається, що грошей немає: реальні види економії в Україні

Раніше ми писали про те, що клієнти ПриватБанку не можуть зняти валюту з рахунків: у чому проблема

Крім того, Знай.ua повідомляв, гривня падає – оренда землі дорожчає: скільки власникам доведеться віддати за гектар