У 2 кварталі 2024 року оренда гектара сільгоспземлі коштувала в середньому 3550 грн. Це на 5.1% більше, ніж у тому ж кварталі минулого року, і на 5.4% більше у порівнянні з першим кварталом 2024 року.

Ціни на оренду землі продовжують зростати, що пов'язано із загальним збільшенням інфляції та змінами на ринку.

Однак якщо дивитися на ситуацію в доларах, то картина змінюється. Середня ціна оренди в іноземній валюті становила 88-89 доларів США за гектар.

Земля, скріншот: YouTube
Земля, скріншот: YouTube

Експерти з Київської школи економіки (KSE) зазначають, що, незважаючи на зростання цін у гривні, у доларовому еквіваленті вартість оренди знижувалась. Це пов'язано зі зростанням офіційного курсу долара, який з початку 2022 року зріс із 29.25 грн/дол. до 35 грн/дол.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

У місячному розрізі ціна оренди досягла свого піку в травні 2024 року – майже 3725 грн за гектар. Навпаки, у січні 2023 року, коли ситуація була вкрай напруженою через війну, оренда коштувала значно менше – 3078 грн. за гектар.

Ринок землі, Delo
Ринок землі, Delo

Отже, якщо ви плануєте орендувати сільгоспземлю, варто враховувати, що в гривні ціни зростають, а в доларах можуть знижуватися через коливання валютного курсу. Це може бути важливим фактором для тих, хто працює з іноземними інвестиціями чи планує довгострокові оренди.

Нагадаємо, ціна на сотку землі в Україні стала "не по зубах": як знайти вигідну ділянку

Раніше ми писали про те, що українцям безкоштовно роздають землю – як стати власником ділянки під забудову чи фермерські угіддя

Крім того, Знай.ua повідомляв, де пересидіти кінець світу: найбезпечніші місця на планеті, де можна сховатися від глобальних катастроф