Від 2025 року українцям буде важче вийти на пенсію у 60 років через посилення вимог до страхового стажу, повідомляє Пенсійний фонд України. У 2023 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно було мати 30 років страхового стажу, у 2024 році – 31 рік, а з 2025 року – вже 32 роки.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Проблема в тому, що не всі громадяни можуть відповідати цим вимогам, особливо ті, хто працював неофіційно. Якщо людина працювала без офіційного оформлення і за неї не сплачували єдиний соціальний внесок, то цей період не зарахується до страхового стажу, а без нього пенсія не призначається.

Для отримання пенсії потрібно мати хоча б 15 років страхового стажу до досягнення 65 років, інакше замість пенсії людина зможе отримувати тільки тимчасову соціальну допомогу, розмір якої не перевищує прожитковий мінімум. Кожні пів року необхідно підтверджувати право на цю допомогу.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Таким чином, офіційне працевлаштування та сплата соціальних внесків є критично важливими для забезпечення майбутньої пенсії.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Нагадаємо, важливе рішення щодо підвищення пенсійного віку

Раніше ми писали про те, що кому заплатять соціальну пенсію: вистачить на хліб та трошки гречки

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсійна система України може "повалитися" будь-якої миті: що буде з грошима стареньких