В українській пенсійній системі розчарування та занепокоєння нависають над майбутнім старшого покоління. На тлі європейських стандартів українські пенсії виглядають тьмяно: вони не лише низькі, а й сама система на межі краху.

Ситуація з пенсіями в Україні – це вистава, повна обіцянок політиків. Вони роками говорили, що не підвищуватимуть пенсійний вік, обіцяли різні привілеї для обраних груп, запроваджували додаткові виплати та знижували соціальні внески. Але реальність виявилася набагато суворішою.

Пенсіонерка, фото із вільних джерел
Пенсіонерка, фото із вільних джерел

Як свідчить дослідження OECD, українська пенсійна система не витримує конкуренції з європейськими стандартами. Навіть з урахуванням того, що зарплати у нас нижчі, ніж у Європі, рівень заміщення – тобто відсоток від зарплати, який людина отримує на пенсії – дуже низький.

Щоб ви розуміли: у нас пенсії забезпечують найнижчий рівень заміщення у Європі. При цьому в нас один із найнижчих пенсійних віків, хоча демографічна ситуація просто катастрофічна. Політики уникають обговорення цієї проблеми, хоча вона актуальна не лише для нас, а й для розвинених країн ЄС.

Популярні новини зараз
Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Довелося покохати тещу: українець одружився на мамі жінки, аби втекти закордон "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще

Пенсіонери, УНІАН
Пенсіонери, УНІАН

Експерти б'ють на сполох. За даними OECD, дефіцит Пенсійного фонду був проблемою ще до війни. А тепер, коли країна переживає війну, ситуація лише посилилася. Кількість людей, які роблять внески, зменшилась, багато хто виїхав за кордон, а кількість пенсіонерів, особливо за інвалідністю, продовжує зростати.

Сьогодні в Україні 10,8 мільйона вкладників Пенсійного фонду та 10,26 мільйона пенсіонерів. Співвідношення майже одне до одного – це не є нормою. Зазвичай працівників має бути набагато більше, щоб забезпечити гідні виплати пенсіонерам. Але це співвідношення поступово погіршується. 2020 року пенсіонерів було на мільйон більше.

Система сповнена дивних винятків. Наприклад, військові, поліцейські та прокурори виходять на пенсію віком від 42 до 55 років, що робить пенсійні умови для них значно вигіднішими, ніж для простих громадян. В інших країнах таких привілеїв чи ні, чи їх менше.

пенсіонери, скріншот з відео
пенсіонери, скріншот з відео

Пенсійний вік в Україні зараз становить 60 років, але це контрастує з тенденцією у Європі, де пенсійний вік збільшується. У Франції його піднімуть до 64 років, а у Польщі чоловіки виходять на пенсію у 63 роки, жінки – у 58.

На думку експертів OECD, українській пенсійній системі терміново потрібна реформа. Необхідно продовжити трудовий стаж, зменшити частку тіньової економіки, збільшити внески до Пенсійного фонду та скоротити пільги. Особливо гостро постає завдання забезпечити гідні виплати ветеранам та людям з інвалідністю після бойових дій.

Щоб змінити ситуацію, потрібно не лише покращити роботу Пенсійного фонду, а й упоратися з тіньовою економікою та зарплатами "в конвертах". Це завдання, яке мають усвідомити усі українці, адже маленькі пенсії – це результат глибоких економічних проблем, які треба вирішувати.

Нагадаємо, частина українців отримає пенсію раніше: кому дозволять не працювати до 60 років.

Раніше ми писали про те, що нова схема оплати спростить життя українцям

Крім того, Знай.ua повідомляв, спочатку – дають, а потім – забирають: як українцям "таємно" занижують пенсії