Особи, які отримували допомогу по безробіттю в Польщі, але вже знайшли нову роботу, мають право на додаткову виплату під назвою «Додаток на активізацію» (Dodatek aktywizacyjny). Ця допомога надається, щоб підтримати людей у перехідний період після працевлаштування та стимулювати активний пошук роботи. У цій статті ми розповімо про розмір виплати, термін її отримання та необхідні документи для оформлення.

Сума «Додатку на активізацію» становить 50% від розміру виплати по безробіттю. З 1 червня 2024 року максимальна сума цієї допомоги складає 831 злотий брутто (731 злотий нетто). Це означає, що, якщо ви отримували максимальну допомогу по безробіттю, то ваша виплата за програмою «Додаток на активізацію» складатиме половину від цієї суми.

Працівники в Польщі
Працівники в Польщі

Термін виплати дорівнює половині періоду, протягом якого ви мали б отримувати допомогу по безробіттю. Наприклад, якщо вам була призначена допомога по безробіттю на чотири місяці, але ви знайшли роботу через два місяці, «Додаток на активізацію» виплачуватиметься два місяці після працевлаштування. Гроші надходять щомісяця на ваш банківський рахунок.

У певних випадках термін виплати можуть продовжити. Це стосується ситуацій, коли людина працює на неповний робочий день або отримує меншу за мінімальну заробітну плату (з 1 липня 2024 року мінімальна зарплата в Польщі складатиме 4300 злотих брутто).

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців
Показати ще

Людина, яка тримає злоти в руках. Фото: depositphotos.
Людина, яка тримає злоти в руках. Фото: depositphotos.

Цю виплату можуть отримати не всі безробітні, зареєстровані в службі зайнятості. Щоб подати заявку, необхідно відповідати певним критеріям:

  • Мати право на отримання допомоги по безробіттю.

  • Знайти роботу самостійно або через службу зайнятості, але працювати на громадських роботах на неповний робочий день і отримувати меншу за мінімальну заробітну плату.

«Додаток на активізацію» не нараховується безробітним, які:

  • Знайшли роботу за кордоном у іноземного роботодавця.

  • Повернулися на роботу до попереднього роботодавця, у якого працювали до реєстрації в службі зайнятості.

  • Пішли в неоплачувану відпустку (виплата відновиться після виходу з відпустки).

Для отримання «Додатку на активізацію» необхідно подати до служби зайнятості такі документи:

  1. Заяву на отримання допомоги.

  2. Довідку від роботодавця, що підтверджує ваше працевлаштування.

  3. Умову про працю (umowa o pracę), умову злеценє (umowa zlecenia) або умову о дєло (umowa o dzieło) – залежно від типу трудових відносин.

  4. Довідку про доходи для визначення розміру допомоги.

Важливо пам’ятати, що «Додаток на активізацію» підлягає оподаткуванню, і цю інформацію необхідно буде внести у податкову декларацію PIT у розділі «Інші джерела».

Нагадаємо, українців у Словаччині рятуватимуть від бідності: стартувала нова програма допомоги для біженців

Раніше ми розповідали, що українців у Молдові "візьмуть на олівець": поставлять на облік усіх

Також, Словаччина урізала допомогу українцям: хто ризикує залишитись в злиднях і без даху над головою