В Україні назріла потреба в реформах щодо тарифів на енергоносії. На сьогоднішній день система ціноутворення на електрику, газ та водопостачання залишилася незмінною, як за часів СРСР. І це, на думку експертів, гальмує розвиток нового енергетичного сектору.

Ігор Тинний, співзасновник Української асоціації поновлюваної енергетики, каже, що поточна система встановлює тарифи адміністративно і майже не враховує ринкових засад.

Це робить інвестиції у нові енергопроекти малопривабливими. Інвестори не бачать сенсу вкладатись у будівництво нових електростанцій, коли неясно, наскільки рентабельними будуть ці проекти.

фото Getty Images
RAB-тариф, електромережі, електрика \\ фото Getty Images

За словами Тинного, зміни у тарифному ціноутворенні потрібно було розпочати ще багато років тому. В ідеалі такі реформи мали бути запроваджені 20 років тому. Актуальність цих змін підтверджують і в НАК "Нафтогаз України", де вважають, що лише лібералізація енергетичного ринку зможе залучити інвесторів.

Популярні новини зараз
Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Чи можуть виселити із квартири за несплату комунальних послуг Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Отже, якщо Україні справді хочеться бачити нові енергооб'єкти та приватні інвестиції в енергетику, настав час переходити на ринкове ціноутворення. Інакше продовжуватимемо жити за старими, неефективними правилами.

Нагадаємо, до яких будуть відключення у разі холодної зими: енергоексперт закликав готуватися.

Раніше ми писали про те, що пенсіонерка має виплатити 28 556 грн через ДТЕК.

Крім того, Знай.ua повідомляв, що відбувається з енергетикою України після останнього ракетного удару?