У 2025 році в Україні планують змінити систему розрахунку пенсійних виплат, яка почне діяти з 2026 року. Це нововведення має на меті спростити та зробити прозорішим процес обчислення пенсії для українців. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

На даний момент в Україні діють три види пенсійних систем: солідарна, обов'язкова та добровільна накопичувальна. Сучасна система пенсійних виплат зазнавала багато змін, що зробило процес обчислення пенсії складним і заплутаним. Люди часто змушені звертатися до фахівців, щоб правильно вирахувати свою пенсію. Жолнович наголосила, що майбутні зміни мають спростити цю систему.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Замість численних доплат та надбавок, нова система буде враховувати лише два ключові фактори: кількість відпрацьованих років та щомісячні внески. Ці внески будуть конвертуватись у бали, кожен з яких дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати за відповідний рік.

Простими словами, це означає, що особа, яка пропрацювала 35 років та отримувала середню зарплату протягом цього часу, може розраховувати на пенсію у розмірі 30% від своєї заробітної плати.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Для тих, хто має мінімум 15 років трудового стажу, гарантована пенсія становитиме 30% від мінімальної зарплати на поточний рік.

Жолнович зазначила, що після затвердження нової системи знадобиться час на створення та впровадження IT-рішень. Це має зробити процес обчислення автоматизованим та прозорим, без залучення ручної роботи. Планується, що система запрацює вже у 2026 році.

Нагадаємо, пенсія для людей з інвалідністю: як розраховується сума та які є вимоги до стажу

Раніше ми розповідали, що вихід на пенсію стане складнішим: що потрібно знати

Також, мінімальна пенсія в Україні – це смішні гроші: якою буде сума