2024 року українці, які володіють нерухомістю, площа якої перевищує певні ліміти, зобов'язані сплачувати податок на "зайві" квадратні метри. Цей податок стосується як власників квартир, так і приватних будинків.

Ліміти такі:

  • 60 квадратних метрів для квартир,
  • 120 квадратних метрів для приватних будинків,
  • 180 квадратних метрів для змішаної нерухомості (наприклад, коли людина і квартира, і будинок).

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Податок нараховуватиметься за 2023 рік і його розмір становить максимум 1,5% від мінімальної зарплати на 1 січня 2023 року (6700 грн). Це означає, що за кожен зайвий квадратний метр доведеться заплатити до 100,5 гривень.

Зразок: якщо у вас квартира на 90 квадратних метрів, то податок за 30 "зайвих" метрів складе 3015 гривень. Якщо у вас будинок на 125 квадратів, то податок за 5 "зайвих" метрів становитиме 502,5 гривні.

Популярні новини зараз
Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Мер Одеси Геннадій Труханов оформив паспорт РФ та банківську картку у лютому 2022 року: фото документів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Приватний будинок, скріншот: YouTube
Приватний будинок, скріншот: YouTube

Податкові повідомлення потрібно отримати до 1 липня 2024 року, а сплатити податок слід протягом 60 днів. У разі прострочення на вас накладуть штраф – від 10% до 20% від суми податку залежно від часу затримки.

Проте деякі категорії людей звільняються від сплати податку, наприклад, якщо їхнє житло знаходиться на території, де йшли бойові дії, або в зоні окупації. Також, якщо вам нарахували податок, незважаючи на звільнення, обов'язково подавайте скаргу, щоб уникнути зайвих витрат.

Нагадаємо, боргової ями по комуналці можна уникнути: юрист підказав українцям, як зберегти гроші

Раніше ми писали про те, що українцям доведеться пересісти на велосипеди: таксі може подорожчати ще на 10%

Крім того, Знай.ua повідомляв, де українцям найлегше купити квартиру в Європі