Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які через війну опинилися у скрутних життєвих обставинах, є важлива інформація. В Україні запускають проект, який дозволить внутрішньо переміщеним особам (ВПО) похилого віку та людям з інвалідністю отримувати соціальну допомогу та проживати у належних умовах за державні кошти.

Ініціює відповідний проект Міністерство соціальної політики.

Про це йдеться в інформації, поширеній Мінсоцполітики.

ВПО отримують виплати. Фото: youtube
ВПО отримують виплати. Фото: youtube

Як зазначається, фінансування послуг стаціонарного догляду та підтримання проживання здійснюватиметься за державні кошти за принципом "гроші ходять за людиною".

Популярні новини зараз
З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Тобто людина отримає кошти на банківську картку і далі самостійно розраховуватиметься за послуги. У 2024 році на надання відповідних послуг для більш ніж 2,3 тис. осіб передбачено близько 366,8 млн. гривень у держбюджеті.

Очікується, що це дозволить громадянам, які залишили свої будинки через бойові дії, бути активними в новій громаді, створювати нові зв'язки та бути самостійнішими.

Виплати ВПО, скріншот: YouTube
Виплати ВПО, скріншот: YouTube

Як ВПО отримати послугу

Щоб отримати ці послуги, необхідно подати заявку до місцевих органів влади. У разі неможливості це зробити самостійно, має допомогти соціальний працівник.

Після укладання угоди з наданням послуг громадянин почне їх отримувати, а гроші на оплату надасть Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю. В органах місцевої влади визначать відповідальних осіб для здійснення проекту та вони повинні оцінити потреби тих, хто потребує надання таких послуг.

Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю відповідатиме за формування списку послуг та перерахунок коштів. Тобто, незалежно від місця проживання, громадяни, які потребують допомоги, отримають її, а послуги сплатять із бюджету.

Громади розвиватимуть інфраструктуру для створення житлових умов за новими стандартами, де не більше 30 осіб проживатимуть в одному місці з необхідним рівнем підтримки замість великих установ, де мешкають сотні людей.

Нагадаємо, пенсіонерам підвищать виплати: кого торкнеться нова програма від Мінсоцполітики.

Раніше повідомлялося, в Україні пенсіонерів позбавляють "дотяжок" та доплат.

Також, збільшення пенсійного віку: якими будуть умови.