З вересня 2024 року українці, які прихистили внутрішньо переміщених осіб, більше не отримуватимуть компенсації за тимчасове розміщення переселенців у своїх домівках. Про це повідомив Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, оголосивши про завершення проєкту «Прихисток», який надавав фінансову підтримку власникам домогосподарств.

Проєкт «Прихисток» стартував у відповідь на нагальну потребу підтримати українців, які, незважаючи на власні труднощі, відкрили свої домівки для тих, хто вимушено покинув рідні місця через війну. За час реалізації ініціативи, яка діяла до серпня 2024 року включно, було виплачено понад 3 мільярди гривень компенсацій власникам домогосподарств по всій Україні. Зокрема, жителі Вінницької області отримали понад 159 мільйонів гривень.

Людина тримає гроші в руках
Людина тримає гроші в руках

Фінансова підтримка дозволила багатьом родинам утримувати переселенців у своїх будинках, забезпечуючи їх базовими умовами для життя. Однак, із закінченням терміну дії проєкту, українські сім'ї стикаються з новими викликами.

З 1 вересня 2024 року виплати припиняються. Хоча на державному рівні обговорюється можливість продовження проєкту у 2025 році, у бюджеті на поточний рік коштів на ці виплати немає.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Припинення виплат змусить багатьох господарів переосмислити свої можливості продовження прихистку переселенців, що, у свою чергу, може призвести до того, що ВПО залишаться без тимчасового житла.

Наразі ведуться перемовини з міжнародними партнерами щодо можливого продовження виплат у майбутньому. Однак конкретних домовленостей поки що немає. Це означає, що у найближчі місяці українські родини, які прихистили переселенців, мають самостійно знаходити рішення для забезпечення своїх гостей.

Нагадаємо, Від 3 тисяч на місяць: частина українців може поліпшити фінансове становище з вересня

Раніше ми розповідали, що Виплати українцям у Польщі скасовано: на що тепер будуть жити

Також, Грошова допомога від ООН у серпні: хто з українців може отримати 3600 грн