В Україні дедалі більше роботодавців звертають увагу на старші покоління, зокрема пенсіонерів, як потенційних працівників.

Якщо порівнювати з червнем, коли попит на студентів і новачків зріс лише на 1%, то для старшого віку вакансій стало більше на 6%. Це свідчить про зростання інтересу до працівників 60+ на ринку праці.

Пенсіонер працює за ноутбуком
Пенсіонер працює за ноутбуком

За даними дослідження Work.ua, у липні 2024 року роботодавці активно шукають фахівців старшого віку. Показник зростання вакансій для пенсіонерів є найбільшим серед інших категорій шукачів. Попит на таких працівників зростає разом із середньою заробітною платою, що також збільшується. Проте, хоча кількість вакансій зросла, пенсіонери все ще часто розглядаються для позицій з невисокими окладами.

працівник заводу
працівник заводу

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

У зв’язку з цим, чимало фахівців вважають, що до старшого віку доводиться працювати не лише заради гідної зарплати, а й для підтримки активного способу життя. Водночас, роботодавці досі мають певні упередження щодо кандидатів 60+, зокрема через недостатні цифрові навички або хронічні захворювання.

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко зазначає, що більшість працівників в Україні не задоволені рівнем своєї заробітної плати, що додає стресу у їхнє життя. Невідповідність зарплати трудовим зусиллям, а також стресові чинники війни роблять ситуацію ще складнішою.

Проте, на ринку праці зберігається дефіцит фахівців у таких сферах, як будівництво, медицина та робочі спеціальності. У той же час, великі портали з пошуку роботи повідомляють про значну кількість вакансій для пенсіонерів. Це означає, що попит на старших працівників зростає, але, можливо, не у всіх галузях і не на всіх посадах.

Таким чином, хоча пропозицій роботи для пенсіонерів стає більше, питання зарплат і умов праці залишається актуальним.

Нагадаємо, до 60 можно не чекати: хто з українок може піти на пенсію на п’ять років раніше

Раніше ми розповідали, що ПФУ попередив пенсіонерів про важливе нововведення: стосується кожного отримувача виплат

Також, таксисти, кур'єри, репетитори та навіть перукарі: за доходи українців серйозно візьмуться