Генеральний директор Solar Generation Станіслав Ігнатьєв заявив, що питання вартості електропостачання в Україні має більше політичний характер і пов’язане з тарифами для населення. Він сказав, що навіть після підвищення тарифів у червні 2024 року, новий тариф все одно не відповідає ринковим умовам.

Голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики пояснив, що наразі оптова вартість електроенергії без ПДВ становить близько 6,6 грн/кВт-год. До цієї суми додаються тарифи на розподіл і передачу електроенергії, а також ПДВ.

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Через це загальний тариф значно перевищує той, що встановлений для населення. Однак різницю в тарифах покриває бізнес, а також такі компанії як Енергоатом та Укргідроенерго, що в кінцевому результаті впливає на вартість продукції та послуг для споживачів.

Раніше заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук казала, що ринковий тариф для населення мав би складати 7,50 грн/кВт-год, проте держава не може дозволити собі настільки значне підвищення вартості електрики.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам анонсували масштабне підвищення виплат В Порошенка зібрали з українців 17 млн грн на ЗСУ, але гроші витратили на судову заставу екс-чиновнику, - експерт Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Тарифи на світло. Фото: скрін youtube
Тарифи на світло. Фото: скрін youtube

Водночас і попередній тариф у 2,64 грн не відповідав реальній ситуації, особливо з урахуванням масштабних руйнувань енергетичних об'єктів через війну.

Нагадаємо, що це вже друге підвищення тарифів на електроенергію після початку повномасштабної війни. З 1 червня 2023 року тариф зріс з 1,68 до 2,64 грн за кіловат, а з 1 червня 2024 року – до 4,32 грн.