Загальна сума допомоги на поховання у 2024 році становить – 4100 грн. Цю суму затверджено постановою Пенсійного фонду України під кінець 2022 року. І поки що ця сума не змінилася.

Причому це сума, яку виплачують у разі смерті "застрахованої особи". Йдеться про людей, за яких роботодавцями сплачуються соціальні внески. Із пенсіонерами ситуація інша.

У разі смерті пенсіонера допомога виплачується тим особам, які здійснили поховання.

Допомога на поховання, скріншот: YouTube
Допомога на поховання, скріншот: YouTube

Розмір допомоги дорівнює розміру двомісячної пенсії померлого.

Популярні новини зараз
Без нафти все розвалиться, включаючи літаки: експерт пророкує швидкий крах економіки росії Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

У разі смерті "воєнного" пенсіонера виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менш як п'ятиразовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ця сума у ​​2024 році становитиме 15 140 грн.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що згідно зі ст. 20 Закону № 1105 допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи або членів сім'ї, які перебували на її утриманні:

- дружини (чоловіка);

- дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а здобувачів професійного (професійно -технічної), професійної передвищої та вищої освіти з числа осіб, зазначених у цьому пункті, які навчалися за денною формою здобуття освіти, - до 23 років;

- батька, матері;

- діда, бабки по прямій лінії спорідненості.

До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого, належать особи, якщо вони:

- були на повному його утриманні;

- отримували від померлого допомогу, що була їм постійним і основним джерелом коштів на існування.

Не вважаються членами сім'ї, які перебували на утриманні застрахованої особи, які мали самостійні джерела коштів для існування (отримували заробітну плату, пенсію тощо).

Допомога надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Нагадаємо, виплати людини після смерті в Україні можна забрати собі: кому таке дозволено.

Раніше повідомлялося, чи зарахують до стажу догляд за бабусею: можна збільшити розмір майбутньої пенсії.

Також, усі надії лише на індексацію: як в Україні зміняться пенсії у 2025 році.