Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми квитанціями з комуналки, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що міністр енергетики Герман Галущенко анонсував продовження дії спецобов'язків щодо постачання газу виробникам теплової енергії до кінця опалювального сезону 2024/2025 років.

Якщо говорити простіше, про тариф на газ на потреби тих, хто займається виробництвом теплової енергії, не збільшуватиметься. Газ для таких категорій міг подорожчати вже з 1 вересня.

Про це стало відомо під час заяв Германа Галущенка під час Конгресу місцевої та регіональної влади за президента України.

Тарифи на газ Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

"Справді, 31 серпня закінчується дія "газового" ПСО. Воно буде продовжено до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня. Відповідний проект вже напрацьовано", – сказав Галущенко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам анонсували масштабне підвищення виплат Скільки доведеться платити за газ з 1 жовтня: тарифна сітка від постачальників Українцям дарують зарядні станції за сплату комуналки: нова акція від YASNО Без нафти все розвалиться, включаючи літаки: експерт пророкує швидкий крах економіки росії
Показати ще

Крім того, Міненерго та Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розраховують економічно доцільну ціну газу для газотурбінних та газопоршневих установок. Галущенко повідомив, що її може бути зменшено з нинішніх 16,5 тис. грн. за тисячу кубометрів.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Як змінилися тарифи на комуналку

В Україні за останній рік – з травня 2023-го до травня 2024-го – комунальні тарифи збільшилися загалом на 18,6%. Таке подорожчання потягла електроенергія, тариф на яку зріс відразу на 63,6%.

А ціна інших послуг залишилася на колишньому рівні, повідомили в Держстаті. Там зазначили: крім електроенергії також подорожчали:

- послуги з управління багатоквартирними будинками – на 9%;
- утримання та ремонт житла – на 4%;
- збирання сміття – на 3,1%.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Водночас тарифи одразу на низку позицій залишилися на колишньому рівні. Це:

- водопостачання;
- каналізація;
- природний газ;
- Гаряча вода, опалення.

В Україні ще з 2022 року діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Це може бути скасовано лише 2025 року, йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України.

Тому навіть якби було бажання, для підвищення тарифу на газ потрібно змінювати закон. Чинний тариф продовжили до 30 квітня 2025 року.

Нагадаємо, у вересні значно збільшиться плата за холодну воду.

Раніше повідомлялося, комуналка забере більше грошей: ще одна платіжка збільшиться на 100 гривень.

Також, рівняни добувають електрику зі сміття: як працює їх установка.