Активний споживач – це людина чи організація, яка використовує не тільки електроенергію, а й виробляє її сама.

Уявіть, що ви встановлюєте на даху сонячні панелі або невеликий вітряк. Ця установка виробляє електрику, яку ви використовуєте для потреб.

Але якщо енергії виходить більше, ніж вам потрібно, ви можете продати її назад у мережу та отримувати за це гроші. Це робить вас активним учасником енергосистеми, а чи не просто споживачем.

С 1 июля должен запуститься рынок электроэнергии
С 1 июля должен запуститься рынок электроэнергии

Ось як це працює

Щоб стати активним споживачем, потрібно встановити вдома або на підприємстві невелику електростанцію, наприклад, сонячні панелі або вітряну турбіну. Ці установки можуть генерувати електроенергію з відновлюваних джерел, як-от сонце або вітер.

Популярні новини зараз
Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Спочатку ви використовуєте цю енергію для своїх потреб: освітлення, опалення, робота побутової техніки тощо. Це дозволяє знизити ваші рахунки за електрику, тому що ви менше залежите від зовнішніх постачальників.

У певні періоди, наприклад, влітку, коли сонячні панелі працюють на повну потужність, ви можете виробляти більше енергії та, ніж вам потрібно. Ці надлишки можна продавати у електричну мережу. Ви укладаєте договір із постачальником електроенергії, і він платить вам за кожну продану одиницю енергії.

Деякі активні споживачі йдуть ще далі та встановлюють системи зберігання енергії. Наприклад, ви можете встановити акумулятори, які будуть накопичувати надмірну енергію для використання в ті моменти, коли сонце не світить або вітер не дме. Це дає вам ще більшу незалежність від зовнішніх джерел енергії.

Сонячна електростанція / фото: Pinterest
Сонячна електростанція / фото: Pinterest

Обмеження та нюанси

Важливо пам'ятати, що якщо ваша установка надто потужна і ви продаєте надто багато енергії в мережу, ви можете втратити статус активного споживача на наступний рік.

Наприклад, якщо ваша установка виробляє більше 1 МВт, і ви продаєте більше половини всієї виробленої енергії, вас позбавлять цього статусу. Це означає, що ви більше не зможете користуватися деякими пільгами та можливостями, які доступні активним споживачам.

Переваги

  • Економія на рахунках електроенергії.
  • Можливість отримувати додатковий прибуток від продажу надлишків енергії.
  • Внесок у розвиток відновлюваних джерел енергії та зниження залежності від викопних палив.
  • Підвищення енергонезалежності, особливо, якщо ви використовуєте системи зберігання енергії.

Встановлення сонячних панелей на будинку
Встановлення сонячних панелей на будинку

Як стати активним споживачем?

Щоб отримати статус активного споживача, потрібно:

  1. Встановити та ввести в експлуатацію генеруючу установку, таку як сонячні панелі або вітряну турбіну.
  2. Провести встановлення системи обліку виробленої енергії.
  3. Укласти договір із постачальником електроенергії на продаж надлишків енергії або на участь у балансуванні енергосистеми.

Для побутових споживачів також необхідно укласти договір із постачальником універсальних послуг, оскільки тарифи таких споживачів фіксовані.

У результаті стати активним споживачем – це не тільки вигідно з фінансової точки зору, але й корисно для навколишнього середовища. Ви вносите свій внесок у розвиток зеленої енергії та допомагаєте знизити навантаження на традиційні енергосистеми.

Нагадаємо, у YASNO дали важливе роз'яснення щодо платіжок: потрібно знати, щоб не переплачувати

Раніше ми писали, скільки віддамо за кубометр газу з 1 вересня: споживачам назвали цифру

Крім того, Знай.ua повідомляв, тариф на електрику хочуть "хитро" знизити: чи буде в Україні тепло і світло взимку