Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важливі новини. За словами експертів, енергосистема України тримається на атомній енергетиці. Майже 60% електроенергії, яка виробляється в країні, забезпечують атомні електростанції, навіть незважаючи на окупацію найбільшої з них – Запорізької АЕС.

Експерт видання "На пенсії" Сергій Коробкін у новому відео на YouTube відповів на питання щодо стану енергетики, чи буде взимку в Україні світло та тепло, як може змінитися тариф, і за яких умов це можливо.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Який стан енергетики у серпні 2024 року

У липні достроково завершився планово-попереджувальний ремонт двох українських енергоблоків. Після цього їх підключили до мережі. Завдяки цьому було усунено дефіцит генерації, і стало можливим скасування відключень споживачів. Українці знову мають повноцінне енергозабезпечення, щоправда, крім прифронтових територій.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

За словами заступника міністра енергетики Миколи Колесника, наразі триває найбільша за всю історію України ремонтна кампанія енергооб'єктів. До енергосистеми з випередженням графіка підключено два блоки атомних електростанцій потужністю 2 ГВт.

Внаслідок російських атак цього року ми втратили 9 ГВт встановленої потужності, це маневрена потужність гідро та теплоелектростанцій, які якраз і допомагали покривати пікове споживання.

"Тому ми закликаємо побутових споживачів, споживайте відповідально, споживайте економно", - наголосив заступник міністра.

Як зазначає Колесник, розумне споживання дозволяє та допомагає енергетикам збалансувати енергосистему. Зокрема, це питання пікового споживання:

- вранці – з 7 до 9 години,
- увечері – з 5 до 10 години.

Фахівці прогнозують, що за відсутності нових масштабних ударів росіян Україна пройде наступні місяці з мінімальними відключеннями чи взагалі без них.

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube
Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Що робить для цього держава

Міністерство енергетики та єврокомісар Кадрі Сімсон створили фонд підтримки енергетики, через який залучено понад 550 млн. євро для своєчасного проведення ремонтів, незважаючи на постійні обстріли об'єктів енергетичної сфери. Але ризик та загроза завжди залишаються.

Зелена енергетика

Незважаючи на війну, є додаткова зелена генерація, яка встановлюється.

Урядом прийнято низку фінансових інструментів, які допомагають українцям встановлювати сонячні панелі та акумулятори для накопичення енергії:

- розширено так звану програму 5-7-9 для встановлення таких приладів у багатоквартирних будинках;

- розроблено програму безвідсоткового кредитування для приватних будинків, коли людина сплачує лише за обладнання, а відсотки покриває держава;

- звільнено від митних формальностей та податку на додану вартість енергетичне обладнання.

Тобто вартість енергетичного обладнання поменшала, а закупити обладнання можна більше. Також було спрощено умови приєднання зеленої генерації, це стосується як будівельних, так і екологічних вимог.

Нагадаємо, "Нафтогаз" розповів, як зменшити платіжки: 5 кроків до економії.

Раніше повідомлялося, що українці можуть отримати дешеву електроенергію – рахунки за світло зменшаться в кілька разів.

Також, нове зростання у платіжках: комунальники анонсували осіннє оновлення тарифів.