Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що нинішній підхід до визначення пенсійних виплат занадто складний і потребує спрощення.

Протягом останніх років до системи постійно вносили різні зміни та "латки", щоб якось адаптувати її до реалій. В результаті, простому громадянину важко самостійно розібратися, на яку пенсію він може розраховувати, не кажучи вже про те, щоб самому провести розрахунки.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

На сьогодні пенсійні виплати залежать від багатьох факторів: стажу, зарплати, різних надбавок та коригувань. Ця складність викликає плутанину та невпевненість у майбутньому серед громадян.

Жолнович анонсувала спрощення пенсійної системи. Замість купи різних параметрів та додаткових "підлаштувань", тепер будуть враховувати лише два основних критерії:

Популярні новини зараз
Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще
  1. Кількість відпрацьованих років.
  2. Сума внесків, яку людина сплачувала щомісяця.

Ці два показники будуть конвертуватися у певну кількість балів, які визначатимуть розмір вашої пенсії. Один бал дорівнюватиме 30% від середньої зарплати у тому році, коли ці внески були зроблені. Це означає, що чим більше ви працювали та сплачували, тим більшу пенсію зможете отримати.

З одного боку, спрощення системи може допомогти людям краще зрозуміти, на що вони можуть розраховувати. Проте, якщо ви плануєте свою пенсію лише на основі солідарної системи, то розмір виплат може вас розчарувати.

Наприклад, якщо ви пропрацювали мінімум 15 років, то вам гарантується лише 30% від мінімальної зарплати в країні. А це явно недостатньо для комфортного життя на пенсії.

Новий підхід може виглядати більш прозорим, але чи стане він справедливим для всіх українців? Влада обіцяє, що такі зміни дозволять зберегти стабільність пенсійної системи та підвищити довіру громадян до держави. Однак, остаточні висновки можна буде робити тільки після впровадження нових правил і перших результатів.

Нагадаємо, Українцям за кордоном заморозять пенсії: треба поквапитись

Раніше ми розповідали, що Пенсії під загрозою: у вересні багато українців можуть залишитися без виплат

Також, Кому заплатять соціальну пенсію: вистачить на хліб та трошки гречки