Під час війни багато українців були змушені шукати прихисток за кордоном, і серед них чимало пенсіонерів. Для таких громадян надзвичайно важливо знати, як забезпечити стабільну виплату пенсії навіть за межами України. Уряд встановив чіткі правила, що допоможуть пенсіонерам зберегти свої виплати.

Щоб не втратити право на отримання пенсії, кожен пенсіонер, який проживає за кордоном, повинен щорічно проходити процедуру ідентифікації до 31 грудня. Виплата пенсії здійснюватиметься на банківські рахунки, розташовані на території України, лише за умови своєчасного проходження ідентифікації.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Існує кілька варіантів, як можна підтвердити свою особу:

Звернення до відділення АТ "Ощадбанк". Це один із найбільш традиційних способів ідентифікації.

Популярні новини зараз
Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Довелося покохати тещу: українець одружився на мамі жінки, аби втекти закордон ТЦК забирають документи: як діяти Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Відвідування відділення Пенсійного фонду України. Якщо ви плануєте тимчасово повернутися до України, можна пройти ідентифікацію особисто.

Через вебпортал ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис". Це зручний варіант для тих, хто має доступ до цифрових послуг і хоче вирішити питання дистанційно.

Ідентифікація у дипломатичній установі України за кордоном. Якщо ви не плануєте повернення в Україну найближчим часом, можна звернутися до найближчого посольства чи консульства України.

Онлайн через відеоконференцію. Такий спосіб можливий за попередньою домовленістю зі спеціалістом Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер не встигне пройти ідентифікацію до кінця року, виплати будуть заморожені до з’ясування обставин. Це означає, що Пенсійний фонд утримуватиме кошти на своїх рахунках до того моменту, поки особа не виконає необхідні процедури.

Нагадаємо, Звітувати доведеться кожному: чиї дані передадуть у податкову

Раніше ми розповідали, що Не жили добре – не варто і починати: українців позбавлять субсидій, заява ПФУ

Також, Пенсіонери можуть отримати матеріальну допомогу: додаткові 3600 грн на місяць