Ціни на продукти в Україні можуть зрости ще більше і це пов'язано з труднощами, з якими стикаються аграрії. Про це розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук під час телемарафону "Єдині новини".

Він пояснив, що повернення відключень електрики (блекаутів) змушує виробників використовувати дорогі генератори. Вартість електроенергії, виробленої генераторами, сягає 30 гривень за кіловат, що неминуче позначиться на цінах на продукти.

Крім того, на подорожчання продуктів впливають інші чинники: війна, інфляція, брак робочих рук і зростання акцизів на паливо.

Зерно, врожай / фото: Freepik
Зерно, врожай / фото: Freepik

Погодні умови також не на боці аграріїв. Весняні заморозки та посуха завдали удару по врожаю сої та соняшнику, що зменшить експорт цих культур. Спека під час цвітіння кукурудзи може призвести до втрати 8-9 мільйонів тонн, що зменшить загальний експорт агропродукції з 60 мільйонів тонн.

Популярні новини зараз
Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Пенсіонерів викликають на службу: хто має шанси уникнути призову ТЦК забирають документи: як діяти В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення
Показати ще

Проте Денис Марчук зазначив, що успіхи Збройних сил України відіграють ключову роль у експорті. Морський гуманітарний коридор продовжує працювати, і з 1 липня було експортовано понад 5,5 мільйона тонн зерна, що краще за показники минулого сезону. Але подальша ситуація на фронті також вплине експорту.

Нагадаємо, курцям приготували нові обмеження: які популярні товари зникнуть із полиць уже у вересні

Раніше ми писали про те, чому жіночий одяг дорожчий за чоловічий: соцмережі вибухнули після правди про "рожевий податок"

Крім того, Знай.ua повідомляв, дорожчають макарони, крупи та хліб: як змінилися цінники у супермаркетах