18 серпня в ефірі національного телемарафону Ганна Замазєєва, яка очолює Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження, звернулася до мерів українських міст із закликом відновити централізоване гаряче водопостачання.

За її словами, це допоможе знизити навантаження на енергосистему країни, оскільки бойлери, встановлені в будинках, витрачають величезну кількість електроенергії.

Гаряча вода, скріншот: YouTube
Гаряча вода, скріншот: YouTube

Замазєєва пояснила, що бойлери – справжні "пожирачі" електрики, і якщо повернутися до централізованого гарячого водопостачання, це значно допоможе енергетикам та знизить ризик перевантаження енергосистеми. Вона також попросила мерів міст забезпечити якісне надання цієї послуги.

Популярні новини зараз
"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати 2500 гривень для пенсіонерів: як отримати допомогу Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

Крім того, Замазєєва запропонувала активно впроваджувати в будинки та ОСББ теплові насоси, які, на її думку, стануть чудовою підтримкою для енергосистеми. Такі насоси не тільки ефективно обігрівають будинки, але й забезпечують гарячою водою, а влітку можуть охолоджувати повітря, що допоможе заощадити електрику та гроші.

Однак не всі погоджуються з позицією Ганни. Експерт у галузі ЖКГ Олег Попенко вважає, що ситуація з центральним опаленням та гарячою водою в Україні настільки запущена, що відновити її буде вкрай складно.

Прорив теплотраси в Києві, Уніан
Прорив теплотраси в Києві, Уніан

Після того, як ціни на газ сильно зросли у 2015 році, комунальні системи почали руйнуватися. Зараз багато міст, наприклад, Запоріжжя, Дніпро та Кривий Ріг вже відмовилися від централізованого гарячого водопостачання.

Попенко також вказав на катастрофічний стан теплотрас в Україні. З 18 100 кілометрів теплотрас, майже 14 000 кілометрів вже давно настав час замінити, але на це не вистачає коштів.

Щороку в країні вдається замінити лише 250-300 кілометрів труб , а для заміни лише 1 кілометра теплотраси на сучасну знадобиться близько мільйона доларів. Щоб упорядкувати хоча б десяту частину всіх труб, потрібно близько 1,4 мільярда доларів, яких у місцевої влади просто немає.

Нагадаємо, скільки віддамо за кубометр газу з 1 вересня: споживачам назвали цифру

Раніше ми писали про те, що українці отримали можливість "урізати" суми в платіжках: що зробити для 50% знижки

Крім того, Знай.ua повідомляв, пропозиція від Міненерго може зруйнувати українські заводи: "Дехто точно збанкрутує"