В останні два тижні уряд, депутати та бізнес активно обговорюють зміни до законопроєкту №11416, який стосується підвищення податків.

Ця дискусія розпочалася після зустрічі Ради підприємців із прем'єром, міністром фінансів та головою податкового комітету 31 липня. Тоді бізнесмени запропонували спочатку очистити економіку від тіньової діяльності, а потім підвищувати податки.

Хоча підвищувати податки все ж таки доведеться, як кажуть джерела Forbes у Кабміні та Раді, до проекту вже внесли деякі зміни. Наступний крок – отримати схвалення президента, повідомляє Forbes.

Люди в торговому центрі, фото: Pxhere
Люди в торговому центрі, фото: Pxhere

Ось що зміниться:

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

З законопроєкту приберуть податок для юридичних осіб за ставкою 1% доходу і натомість планується підвищення ПДВ . Хоча точну ставку ще не визначено, розглядається збільшення на 3-4 відсоткові пункти до 23-24%

Міністерство фінансів готове підтримати таке підвищення, якщо це забезпечить додаткові надходження у розмірі 125 мільярдів гривень до кінця року.

Військовий збір для ФОП: Збільшиться військовий збір для фізичних осіб та ФОП. Для фізосіб ставка зросте з 1,5% до 5% , а для ФОП третьої групи – 1% від доходу.

Решта групи ФОП платитиме 5% від двох мінімальних зарплат на місяць, що за поточного рівня мінімалки (8000 грн) становитиме 800 грн.

Мобільні оператори: Залишається чинним план про введення 5% військового збору на послуги мобільних операторів. Оскільки державі потрібні гроші, влада не пішла на поступки.

Гроші / фото: Pinterest
Гроші / фото: Pinterest

Платежі АЗС: АЗС більше не сплачуватимуть авансовий платіж за пальне, а платитимуть фіксовану суму за кожен об'єкт. Мінімальний платіж планується на рівні 60 000 грн з однієї АЗС на місяць. Це торкнеться тих мереж, які поки що оптимізують податки.

Солодкі напої та посилки: Тривають обговорення з інших податків. Можливо, у законопроєкті залишиться податок на солодкі напої, а також зменшиться вартість посилки, яка оподатковуватиметься з 150 до 45 євро.

Дискусійні ставки: Також обговорюються податки на нерухомість, дорогоцінні метали, нові автомобілі та ювелірні вироби, але не всі вони, ймовірно, потраплять у фінальний варіант закону.

Наразі бізнес та влада ще не дійшли остаточної угоди. Розгляд проєкту у парламенті відстрочили, і, можливо, його винесуть на обговорення на початку вересня. Фінальна дискусія щодо закону пройде в Офісі президента найближчими тижнями.

Нагадаємо, підвищення податків обернеться провалом: 3 причини

Раніше ми писали про те, що у місце боротьби з тіньовим ринком тарифи зростатимуть: прогноз для українців невтішний

Крім того, Знай.ua повідомляв, виживайте на копійки: громадянам заморозять виплати на 3 роки