Український уряд схвалив бюджетний план на 2025-2027 роки, і в ньому є важливе рішення, яке торкнеться всіх – заморозка розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та мінімального окладу у бюджетній сфері на три роки. Але чому вони так вирішили і що це може означати для всіх нас?

Нині мінімальна зарплата в Україні становить 8000 гривень, прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність – 2361 гривень, а для тих, хто працездатний – 3028 гривень.

Мінімальний оклад у бюджетній сфері – 3195 гривень. Уряд пропонує залишити ці суми без змін на три роки, що стало справжнім сюрпризом для багатьох. Цю новину першим озвучив депутат Ярослав Железняк.

Людина з грошима в руках
Людина з грошима в руках

Рішення заморозити ці показники викликало хвилю обурення. Федерація профспілок України відразу ж заявила, що таке рішення ігнорує конституційні права громадян і завдасть удару багатьом соціальним групам, включаючи пенсіонерів та безробітних.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа
Показати ще

Вони кажуть, що в період, коли Україна готується до вступу до ЄС і має демонструвати повагу до верховенства права, такі заходи мають вигляд кроку назад.

Юристи теж не залишилися осторонь. Андрій Шеліх із юридичної компанії "EvrikaLaw" каже, що в умовах очікуваного зростання інфляції та курсу долара заморозка мінімальної зарплати може сильно погіршити фінансове становище людей.

Економіст Олег Пензін додав, що бюджетний план натякає на те, що війна в 2025 році, можливо, не закінчиться, оскільки більша частина грошей буде спрямована на оборону. Це означає, що країні доведеться посилити економічні заходи.

Бідність, фото: zik.ua
Бідність, фото: zik.ua

Заморозка може призвести до того, що у людей буде менше грошей, а держава отримає менше податків, що вдарить по економіці. З погляду права такі заходи можуть бути спірними і навіть суперечити Конституції України. Юристи вже кажуть, що це можна буде оскаржити, бо це порушує право на гідну оплату праці.

Уряд, своєю чергою, пояснює такі заходи необхідністю стабілізації економіки за умов кризи. Але, незважаючи на всі ці аргументи, заморожування мінімальної зарплати, напевно, викличе бурхливі обговорення, адже для багатьох людей це рішення може означати зниження рівня життя найближчими роками.

Нагадаємо, запити українців руйнують держоргани: масовий "паперовий тероризм" коштує Україні десятки мільйонів

Раніше ми писали, нардеп Георгій Мазурашу відповів, чому сини не на фронті: один пече піцу, інший "мітить" у музиканти

Крім того, Знай.ua повідомляв, чому в Україні будівельні проекти не виправдовують очікувань і де губляться мільярди