Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні мають намір привести до ринкового рівня три тарифи на комуналку.

Йдеться про вартість тих комунальних послуг, яка не підвищувалась жодного разу з початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну.

Про це стало відомо завдяки прогнозу фахівців Нацбанку, який вже опубліковано на офіційному сайті НБУ.

Квитанція за газ. Фото: my.ua
Квитанція за газ. Фото: my.ua

Повідомляється, що тарифи на електроенергію для населення підвищували вже двічі з початку повномасштабної війни в Україні. В окремих населених пунктах також підвищують вартість холодної води.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Плату за світло нараховуватимуть по-новому З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

При цьому три найбільш витратні тарифи – на тепло, гарячу воду та на природний газ не підвищувалися жодного разу з початку повномасштабного вторгнення. Ще 2022-го Верховна Рада затвердила мораторій на їхнє підвищення до закінчення війни, і тому вони поки що залишаються незмінними.

Втім, закінчення війни затягується на невизначений термін, а депутати скасовують ними встановлені мораторії легким натисканням кнопки. Наприкінці минулого року народні обранці скасували мораторій на штрафи та інші покарання за комунальні борги.

Гроші та платіжна квитанція
Гроші та платіжна квитанція

Тарифи підвищать уже наступного року

Загалом у Нацбанку прогнозують, що підмораторні тарифи на комуналку почнуть зростати вже з наступного року. Це не означає, що війна в Україні закінчиться до 2025 року.

Просто з'явилися дуже вагомі причини для приведення цих тарифів до ринкових:

- складна ситуація в енергетиці в цілому;

- зростання ціни всі товари;

- зростання зарплат персоналу у комунальній галузі;

- скорочення допомоги від зарубіжних партнерів;

- підвищення військових витрат;

- вимога МВФ.

При цьому цього року, і на цьому наголошують не лише в прогнозі Нацбанку, а й у запевненнях топових чиновників Кабміну та Нафтогазу, ці тарифи не зростатимуть. Їх обіцяють зберегти незмінними до 30 квітня 2025 року (саме тоді офіційно закінчиться опалювальний сезон).

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Неважко помітити, що всі три підмораторні тарифи залежать від вартості газу. Тобто якщо тариф на газ зростатиме, то вартість тепла та гарячої води не зможуть залишитися незмінними.

Сьогодні Нафтогаз відпускає блакитне паливо для населення України по 7,96 грн/кубометр. А підприємства ТКЕ (теплової комунальної енергетики), які забезпечують теплом та гарячою водою побутовий сектор, одержують газ по 7,42 грн/кубометр.

Звісно, ​​що й той, й інший тарифи жорстко дотуються із бюджету. А грошей на дотації нема. Причому найближчими роками їх взяти не буде звідки, оскільки західні партнери скорочуватимуть нам допомогу, а українська економіка зараз через війну перебуває далеко не в кращому стані.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Звичайно, тарифи не призводитимуть до ринкових одним махом. 2025 року тільки почнеться їх підвищення. Невідомо, чи буде в 2025 ще один етап, чи наступні етапи будуть не раніше 2026. Однак за кілька найближчих років їх все ж таки мають намір привести до економічно обґрунтованих.

Нагадаємо, українцям дадуть гроші на оплату "комуналки": хто може претендувати на допомогу.

Раніше повідомлялося, споживаєте менше – платіть більше: українцям виставили шалені рахунки за світло.

Також, українцям повернуть переплачені за тепло та воду гроші: Верховний Суд ухвалив рішення.